nieuws

Facultatieve
Sponsors

Vereniging voor funeraire cultuur De Terebinth organiseert wederom fotocompetitie

24 juni 2008

Na het grote succes van De Terebinth fotowedstrijd in 2007 (meer dan 120 inzendingen!) organiseert vereniging voor funeraire cultuur De Terebinth dit jaar opnieuw een fotocompetitie. Het thema sluit aan bij het Jaar van het Religieus Erfgoed, namelijk: Religieus Funerair Erfgoed.

De focus is gericht op de vaak anonieme gebouwtjes op bijzondere (voormalige) joodse, rooms-katholieke en Nederlands-hervormde begraafplaatsen. Ook gebouwen op delen van gemeentelijke begraafplaatsen die voor moslims en andere religieuze groeperingen zijn ingericht, komen in aanmerking. Wij vragen om foto’s van een knekelhuisje, grafkapel, metaheerhuisje, wasplaats, arcade, ommuring of een poortgebouw. Deze bouwwerkjes mogen vooral niet over het hoofd gezien worden. Dit vaak bedreigde religieuze erfgoed vormt een onlosmakelijk verband met de godshuizen.
In 2007 leverde de wedstrijd prachtige foto’s op van grafstenen en grafmonumenten, waarvan vele behoren tot het religieus funeraire erfgoed. Let op, deze objecten vallen dit jaar juist buiten de toelatingscriteria voor inzending!

Wij vragen per inzender een foto die voldoet aan de volgende criteria:

1: het moet gaan om religieus funerair erfgoed in Nederland
2: de focus is onroerend goed, zoals huisjes, kapellen, muren, arcades etcetera
3: geen foto van een individuele grafsteen of grafmonument
4: inzending voor 1 september 2008 via www.terebinth.nl

Per foto vragen wij naam, adres, e-mailadres, plus in maximaal zestig woorden de vermelding van de locatie en waarom voor deze foto gekozen is. Van onze kant zeggen wij toe voor medio november 2008 de drie genomineerden via onze site bekend te maken. De foto van de winnaar zal in het decembernummer 2008 van het tijdschrift Terebinth worden afgedrukt en de winnaar ontvangt drie boekjes naar keuze uit onze reeks Funeraire Cultuur. Van de inzenders vragen wij medewerking om in goed overleg de foto’s te mogen gebruiken voor een mogelijk te houden tentoonstelling.

Op initiatief van de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland is 2008 uitgeroepen tot het Jaar van het Religieus Erfgoed. Het gaat daarbij om kerken, synagogen, kloosters, moskeeën, abdijen en begraafplaatsen. Voor meer informatie, zie www.skkn.nl of www.2008re.nl.

Ter afsluiting nog het volgende. Er zijn (voormalige) kerkelijke begraafplaatsen die binnen een verwoeste of afgebroken kerk liggen. Ook kan een oude toren van een verwoeste kerk op een begraafplaats staan. Allerlei foto’s zijn denkbaar die passen binnen de bovengenoemde criteria. Zorg er echter voor dat het funeraire én het religieuze aspect van het gefotografeerde object voor de kijker duidelijk is.
Voor meer informatie: www.terebinth/fotowedstrijd; of e-mail: uhlenbeck@wxs.nl (Jannes Mulder)

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >