nieuws

Facultatieve
Sponsors

Verborgen tuinen van Nederland.

24 mei 2016

Dit jaar is het thema van de Week ‘Verborgen tuinen van Nederland’, een goede gelegenheid om
R.-K. Begraafplaats Buitenveldert, ook wel ‘Montparnasse’ van Nederland genoemd, te bezoeken en zelf te ervaren dat deze begraafplaats een groene oase is midden in de hedendaagse verstedelijkte samenleving.

Veel Nederlanders kennen begraafplaatsen alleen als een plek waar hun geliefden een laatste rustplaats hebben gevonden. Begraafplaatsen zijn daarnaast ook een plek voor rouwverwerking, rust, cultuurhistorie en natuurbeleving.

Het groen op R.-K. Begraafplaats Buitenveldert is zeer divers: deze oudere begraafplaats uit 1835 is fraai aangelegd en ontworpen door de zeer bekende tuinarchitect Springer. Deze begraafplaats vormt een tuin waar oude bomen, bijzondere planten, (korst)mossen, kleine zoogdieren en vogels ongestoord kunnen gedijen. Bovendien hebben bomen en planten op deze begraafplaats (of in versteende vorm op een grafmonument) een symbolische waarde.

Hangplek voor Vleermuizen
Ten bate van de bebouwing in de Fred. Roeskestraat zijn bomen omgezaagd. De toen aanwezige nestkasjes voor vleermuizen zijn met zorg naar de bomen op de begraafplaats verhuisd. Er zijn weinig goede rustplaatsen voor vleermuizen. Vleermuizen zijn namelijk erg gevoelige dieren, die hoge eisen aan hun woonruimte stellen. Veilige plekken met weinig verstoring, zijn schaars. Ook zijn de dieren door hun langzame voortplanting en hun gewoonte om in groepen te rusten erg kwetsbaar. In de Europese Unie worden alle soorten vleermuizen dan ook beschermd. Met het plaatsen van de kastjes draagt Begraafplaats Buitenveldert bij aan de bescherming van deze dieren.

Indrukwekkende buitelingen in de lucht
In de schemering van een mooie zomeravond maken vleermuizen, op jacht naar insecten, indrukwekkende buitelingen door de lucht. Laat u op woensdag 1 juni tussen 20.00 en 21.00 uur verrassen door hun capriolen en loop mee met een deskundige van de IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid).

Programma:
Zondag 29 mei:
12.15 – 13.15 rondleiding langs kruiden en bloemen door Arend Wakker (IVN)
13.30 – 14.30 rondleiding langs de bomen door Paul Hienkens, hoofd buitendienst Begraafplaats
Buitenveldert.
14.45 – 15.45 rondleiding langs kruiden en bloemen door Arend Wakker (IVN)
16.00 – 17.00 Lezing: ‘Groene begraafplaatsen en bloeddorstige vampiers’ door dr. Wim Cappers

Woensdag 1 juni:
19.00 – 20.00 rondleiding langs kruiden en bloemen door Wies Teepe (IVN)
20.30 – 21.30 Lezing: ‘Groene begraafplaatsen en bloeddorstige vampiers’ door dr. Wim Cappers
22.00 – 23.00 samen met Arend Wakker op zoek naar de vleermuizen…….

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >