Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verborgen tuinen van Nederland centraal tijdens Week van de Begraafplaats 2016

donderdag 12 april 2016

De Week van de Begraafplaats 2016, die van zaterdag 28 mei tot en met zondag 5 juni wordt gehouden, heeft als thema ‘Verborgen tuinen van Nederland’. Veel Nederlanders kennen begraafplaatsen alleen als een plek waar hun dierbaren een laatste rustplaats hebben gevonden. Begraafplaatsen zijn daarnaast ook een oord voor rouwverwerking, rust en contemplatie, cultuurhistorie en natuurbeleving.

Het groen op de begraafplaatsen is vaak zeer divers: van een ouder kerkhof met een eenvoudige groenvoorziening tot fraai aangelegde parken ontworpen door bekende tuinarchitecten. Maar of een begraafplaats nu groot of klein is, een lange historie kent of recent is aangelegd, in een stad of in een dorp ligt: elke begraafplaats vormt een tuin waar oude bomen, bijzondere planten, (korst)mossen, kleine zoogdieren en vogels ongestoord kunnen gedijen. Bovendien hebben bomen en planten op de begraafplaats of in versteende vorm op een grafmonument een symbolische waarde.

Programma
In 2015 deden 58 begraafplaatsen verspreid over heel Nederland mee aan het evenement. Zij organiseerden meer dan honderd activiteiten, uiteenlopend van een rondleiding tot een expositie en van een demonstratie grafdelven tot een concert. Naar verwachting zullen dit jaar nog meer begraafplaatsen deelnemen aan de Week van de Begraafplaats.

Begraafplaatsen maken hun eigen programma tijdens de Week van de Begraafplaats. Op de vernieuwde website www.weekvandebegraafplaats.nl staat een overzicht van alle activiteiten. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer en de Vereniging De Terebinth faciliteren gezamenlijk de Week van de Begraafplaats.

Persoonlijke informatie
Bezoekers kunnen zich naast deelname aan een van de vele activiteiten persoonlijk op de hoogte stellen van alle details die horen bij de keuze voor een graf, zoals de kosten, het onderhoud ervan en de grafrechten. Het unieke van begraafplaatsen is dat nabestaanden een geliefde kunnen gedenken op een plek waar de overledene ‘tastbaar’ aanwezig is. Daarbij biedt de omgeving met speciaal aangelegde landschapsarchitectuur en flora een sfeer van sereniteit en contemplatie.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder