nieuws

Facultatieve
Sponsors

Veel stilzitten is doodsoorzaak nummer 2

16 augustus 2011

Mensen die veel stilzitten voor hun werk of die thuis te veel op de bank zitten lopen een groter risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte, botontkalking, kanker en depressie. Wetenschappers raken de laatste tijd steeds meer overtuigd dat stilzitten dodelijk is, dat meldt De Gelderlander. Volgens onderzoekers is het na roken en voor alcohol zelfs doodsoorzaak nummer twee in westerse landen.

Compenseren met sporten is niet voldoende

Mensen die veel stilzitten voor hun werk denken vaak dat ze dat kunnen compenseren door daarnaast veel te sporten. Maar volgens de onderzoekers klopt die veronderstelling niet. Bij roken en alcohol is vaak het advies om ermee te stoppen, maar dat zou met stilzitten eigenlijk ook het geval moeten zijn. Het is volgens hen belangrijk om geen lange periodes achterelkaar stil te zitten. Mensen zouden gedurende de werkdag moeten bewegen. Uit onderzoek is gebleken dat het spreiden van energieverbruik (door beweging) veel gunstigere effecten heeft dan intensievere arbeid gedurende een korte periode.

Arbeidsrisico

Volgens TNO is zittend werk zelfs een arbeidsrisico. Dat kan wel eens vervelende gevolgen gaan hebben voor werkgevers want zij zouden eigenlijk maatregelen moeten nemen. Maar de meeste werkgevers zijn daar nog helemaal niet mee bezig. TNO wil daarom dat de overheid met richtlijnen komt en zal dit najaar met een voorstel voor een norm komen over hoe lang mensen maximaal aaneengesloten stil mogen zitten.

Het hele artikel uit De Gelderlander kunt u hier lezen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >