nieuws

Facultatieve
Sponsors

Veel nabestaanden willen helpen bij verzorging overledene

14 april 2016

Veel mensen willen helpen bij de laatste verzorging van hun overleden dierbare. Dit blijkt uit een onderzoek van coöperatie DELA onder haar leden. Meer dan de helft van de ruim driehonderd ondervraagden vindt dat een fijn idee. Bij de laatste verzorging denken mensen vooral aan wassen, aankleden, haren kammen en in de uitvaartkist leggen. In wat mindere mate worden persoonlijke zaken genoemd zoals make-up aanbrengen, nagels lakken en scheren.

Ruimere goed ingerichte verzorgingskamer

Coöperatie DELA biedt nabestaanden de mogelijkheid om te helpen bij de laatste verzorging. In Nijmegen wordt vrijdag 15 april het nieuwe crematorium en uitvaartcentrum Waalstede in de wijk Dukenburg officieel geopend. Bij de bouw zijn de verzorgingskamers zo ingericht dat er voor de nabestaanden ruimte is om bij de laatste verzorging aanwezig te zijn en eventueel te kunnen helpen. Guus Opdenoordt, locatiemanager van Waalstede: ‘Als familie of naaste wil je vaak alles doen voor jouw overleden dierbare. We zien de betrokkenheid toenemen. In die trend past ook dat steeds meer mensen een rol willen spelen bij de laatste verzorging. Uit ervaring weten wij dat die betrokkenheid nabestaanden helpt het verlies te verwerken. We zijn blij dat we over ruimtes beschikken die zo zijn ingericht dat deze warmte uitstralen door de zachte kleuren en het mooie meubilair.’

Natuurlijke opbaring

Nu al maakt twintig procent van de mensen die in de uitvaartcentra van DELA komen van de mogelijkheid gebruik te helpen bij de laatste verzorging. Carla van Druten–van As (57) koos ervoor om mee te helpen bij de laatste verzorging van haar onlangs overleden moeder. ‘Ik twijfelde geen moment. Ondanks dat het spannend is, is dit het allerlaatste wat we voor haar konden doen.’ Samen met haar zus en een medewerkster van DELA zorgde zij ervoor dat haar moeder er mooi uit kwam te zien, precies zoals ze was. ‘Mijn zus heeft mama’s haren gekruld, ik heb haar haren in model gebracht en samen hebben we haar opgemaakt met haar eigen make-up. Zo hebben we toch nog wat extra afscheid kunnen nemen.’ Tien procent van de ondervraagden wil alleen bij de verzorging aanwezig zijn om eventueel aanwijzingen te geven.

Open dag

Iedereen die de nieuwe faciliteiten van coöperatie DELA wil zien is van harte welkom op de open dag op zaterdag 16 april. Tussen 12.00 en 16.00 zijn het crematorium en uitvaartcentrum geopend voor publiek. Medewerkers staan klaar om vragen te beantwoorden over uitvaartverzorging, opbaarmogelijkheden, lichte balseming, nabestaandenzorg, verzekeringen, de 24-uurs kamers en andere onderwerpen. Voor de kinderen is speciale activiteiten zoals het plakken van glittertattoo’s en een speurtocht. Ook zijn er verschillende vormen van bijzonder rouwvervoer aanwezig zoals Leentje de rouwkoe en een uitvaartmotor. Adres: Staddijk 130, 6537 TW Nijmegen.

Over coöperatie DELA

Zo’n 150 vestigingen, 2.400 medewerkers, bijna 42.000 uitvaarten per jaar en 3,7 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al bijna 80 jaar tegen een eerlijke prijs met begrafenis, crematie, repatriëring, nabestaandenzorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is de ambitie van coöperatie DELA dat haar leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA is een 'Great Place to Work', heeft het Keurmerk Klantgericht Verzekeren, het Keurmerk Uitvaartzorg, het keurmerk Privacy Waarborg en is lid van MVO Nederland.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >