nieuws

Facultatieve
Sponsors

Veel euthanasieverzoeken niet actueel

22 augustus 2018


Foto ter illustratie bron: Shutterstock

Minder dan de helft van de laatste wil-verklaringen is nog actueel, dat meldt Trouw. Veel mensen die hun wensen eens hebben besproken met hun huisarts weten niet dat ze hun wens van tijd tot tijd opnieuw moeten bevestigen. Wanneer een euthanasieverzoek jaren oud is kan een arts beslissen dat het verzoek, wanneer van toepassing, niet wordt opgevolgd.

Onlangs werd een arts berispt omdat hij euthanasie toepaste op iemand die een vijf-jaar oude wilsverklaring had. Huisarts Matthijs van Wijmen heeft onderzoek gedaan naar de situatie. Hij ontdekte dat veel verklaringen niet meer actueel zijn en dat er eigenlijk geen duidelijkheid is van wat de termijnen precies zijn hoelang een verklaring actueel is.

Er is dus geen duidelijke richtlijn voor mensen op basis waarvan ze kunnen bepalen hoe vaak ze met hun huisarts moeten praten over hun wensen voor het levenseinde. Er worden op dit moment gesprekken gevoerd tussen belangenorganisaties om te komen tot een richtlijn. Mensen die willen weten of hun euthanasieverklaring nog actueel is kunnen het beste contact opnemen met hun huisarts.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE