nieuws

Facultatieve
Sponsors

Veel animo voor plek Bergerbos

Natuurbegraafplaats kent stijgende vraag

8 december 2008

Door onze verslaggever (St.Odilienberg) -
Natuurbegraafplaats Bergerbos in St Odilienberg gaat uitbreiden. Het aantal aanvragen voor een plekje op de natuurbegraafplaats is ten opzichte van vorig jaar weer met de helft gestegen.

Behalve met een goeiende vraag heeft de uitbereiding ook te maken met met het ruimtebeslag dat komt kijken bij het begraven in de natuur. "De mensen die hier begraven willen worden willen dat niet direkt naast of heel dichtbij komen liggen
Dat betekent dat je meer ruimte nodig hebt", legt woordvoeder Huub Kluijtmans van natuurbegraafplaats Bergerbos uit.

De natuurbegraafplaats is een stuk bos aan de Roskam tussen St. Odiliƫnberg en buurtschap 't Reutje en beslaat nu een oppervlakte van 6,5 ha. Daar komt nu ruim 1,5 ha bij. Het dennenbos is al eigendom van Bergerbos. Het is niet eerder bij de natuurbegraafplaats betrokken omdat Kluijtmans vijf jaar geleden eerst wilde afwachten hoe dit initiatief zou aanslaan. "Sinds we hier begonnen in 2003 hebben we heel wat missiewerk moeten verrichten begraven in de natuur was toen nog een onbekend fenomeen. Maar sindsdien weten steeds meer mensen ons te vinden. We hebben hier tot nu toe tussen de zes en zevenhonderd mensen begraven. We begraven intussen hier meer als alle begraafplaatsen van de gemeente Roerdalen en Roermond samen", zegt Kluijtmans.

De helft van de aanmeldingen komt volgens Kluijtmans uit Limburg, de rest uit heel Nederland en uit Duitsland. Van alle beschikbare ruimte op de natuurbegraafplaats is tot nu ongeveer 10 % benut. Met de nieuwe uitbereiding erbij biedt de natuurbegraafplaats straks ruimte voor vijfduizend graven. Daar kunnen we nog minstens 25 jaar mee vooruit, vertelt Kluijtmans. Het nieuwe gedeelte van de natuurbegraafplaats ligt op een helling met twee valleien, die grenzen aan de gemeentelijke begraafplaats 't Sittert. In die valleien gaat Bergerbos terassen aanleggen, waar begravingen kunnen plaatsvinden. De natuurbegraafplaats onderscheidt zich van reguliere begraafplaatsen doordat de graven niet in kaarsrechte rijen naast elkaar liggen maar her-en-der verspreid in open plekjes tussen bomen. Grafstenen zijn op de natuurbegraafplaats taboe. In plaats daarvan liggen of staan er zwerfkeien, beeldjes of kleine houten kruizen bij de graven.

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn