nieuws

Facultatieve
Sponsors

Van kerkgebouw tot overdekte begraafplaats

Palenque behoudt wél cultuurhistorisch karakter van kerken

7 februari 2005


Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun oorspronkelijke functie. Om financiële redenen krijgen ze vaak een herbestemming als appartementen- of bedrijvencomplex, supermarkt of zelfs discotheek. Helaas is die nieuwe gebruiksfunctie niet altijd even respectvol. Met de oplossing van Palenque en HamersVoorveltNijssen Architecten krijgen kerken een zowel rendabele als waardige toekomst. Palenque en HVNA restaureren kerkgebouwen en richten ze zorgvuldig in tot overdekte begraafplaatsen. Voor elk kerkgebouw wordt een specifieke oplossing gezocht. Inmiddels zijn voor de Lambertuskerk in Maastricht vergevorderde plannen.

De kerken krijgen een open structuur met een bouwkundige invulling die los staat van het interieur. Daardoor blijft de kerkelijke uitstraling bewaard.
De kerkgebouwen behouden tevens hun religieuze en publieke functie. Daarmee wordt niet alleen aan de wens voldaan van de oorspronkelijke eigenaren, maar ook aan die van omwonenden.

Wie de begraafplaats binnentreedt, proeft meteen de devote sfeer die van oudsher onlosmakelijk verbonden is aan een kerk. In de centrale ruimte staat het gebouw in het gebouw. Afhankelijk van het ontwerp biedt dit plaats aan honderden bovengrondse graven en urnen. Het bestaat uit verdiepingen met royale open loopgalerijen langs onder meer graf- en urnenwanden die zijn geaccentueerd door nissen. De omlopen zijn met elkaar verbonden door trappenhuizen, die zijn voorzien van liften.
Het geheel biedt ook ruimte aan talrijke andere mogelijkheden van begraven. Zoals graftombes, urnenruimtes en kapelletjes. Bij zowel het in- als exterieur is telkens sprake van maatwerk, afgestemd op de eigenschappen van het kerkgebouw en de omgeving.

Geen belemmeringen
Voor het bovengronds begraven in kerkgebouwen bestaan geen wettelijke, technische of financiële belemmeringen.

Wettelijk: het kerkgebouw heeft alleen een nieuwe bestemming nodig.
Technisch: Een beluchtingsysteem met filters zorgt voor een optimale lijkvertering zonder overlast.
Financieel:
De prijzen voor een graf zijn vergelijkbaar met die van duurdere grondgraven. Op basis daarvan heeft Palenque inzichtelijke exploitatiemodellen gemaakt.

Palenque en HamersVoorveltNijssen Architecten
Palenque ontwerpt en realiseert hoogwaardige bovengrondse begraafplaatsen. Het bedrijf maakt deel uit van Genius Loci begraafplaatsadviseurs. www.palenque.nl
HamersVoorveltNijssen Architecten is gespecialiseerd in het restaureren, herbestemmen en uitbreiden van monumentale gebouwen zoals kerken, kastelen en kloosters. www.hvna.nl

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE