nieuws

Facultatieve
Sponsors

Urnenmonument Aletta Jacobs in ere hersteld

Dankzij steun van publiek en sponsors

10 februari 2012


Vandaag, op haar geboortedag, heeft op Begraafplaats & Crematorium Westerveld te Driehuis (Gemeente Velsen) een officiële plechtigheid plaats gehad ter gelegenheid van de restauratie van het urnenmonument van Aletta Jacobs. Dankzij een ‘crowd funding’ actie van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis en een bijdrage van het Aletta Jacobs Fonds kon het monument van deze voorvechtster van vrouwenrechten worden gerestaureerd.

Individuen hebben hiervoor meer dan 1000 euro ingezameld. Ook hebben vier organisaties het monument gesponsord, waaronder de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), de Rotary Velsen, de Gemeente Velsen en Begraafplaats & Crematorium Westerveld. Begraafplaats & Crematorium Westerveld was behalve sponsor ook gastheer op 9 februari.


Prof. dr. Saskia Wieringa (directeur van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis) en C. Hermann (oud-bestuurslid Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen) leggen de Aletta Jacobs Tulp bij het gerestaureerde urnenmonument.

Aletta Jacobs

Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en promoveerde. Zo'n kwart eeuw lang stond zij in Nederland aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Zij werd geboren op 9 februari 1854 en overleed op 10 augustus 1929 en werd gecremeerd op Begraafplaats & Crematorium Westerveld, de enige plek in Nederland waar dat toen kon.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE