Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Urnen en uitvaartkisten gemaakt van bomen uit Nederlandse natuurgebieden nu voor iedereen

woensdag 28 september 2016

Wie bij leven de natuur een warm hart toedraagt, kan nu ook bij het afscheid kiezen voor een groene uitvaartkist of urn van Hollands hout. Ze zijn ontwikkeld door Staatsbosbeheer, DZU Uitvaartkisten en uitvaartverzorger Monuta en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar voor alle uitvaartondernemers in Nederland. De kisten en urnen zijn voor het eerst te bekijken op de Uitvaart Vakbeurs 2016, die plaatsvindt van 28 t/m 30 september in Gorinchem.

Het concept startte in 2008. Toen waren alleen kisten van beuk en den leverbaar, exclusief voor klanten van Monuta. Het concept bleek succesvol, waardoor de tijd rijp is voor een breder aanbod: naast beuk en den ook populier; naast kisten ook urnen; en niet meer exclusief via Monuta, maar voor iedereen.

Van eigen bodem

Het hout voor de kisten en urnen komt uit duurzaam beheerde bossen van Staatsbosbeheer. Het draagt het FSC®-keurmerk, wereldwijd het strengste keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Het ontwerp van de modellen is strak en eenvoudig. Het hout is massief en onbehandeld. De levenstekening van de boom is terug te zien in de houtstructuur en geeft een warme uitstraling. Een bijzonder concept, waarmee mens en natuur dichter bij elkaar komen.

Voor elke kist een boom

Staatsbosbeheer plant voor elke kist een nieuwe boom. Hierdoor krijgt duurzaamheid een extra betekenis: een symbool van leven om na te laten aan de wereld. De urnen zijn biologisch afbreekbaar. Na verloop van tijd vergaat de urn en wordt opgenomen in de bodem. Bij de Groene urn is een mogelijkheid voor verstrooiing van as in gebieden van Staatsbosbeheer inbegrepen. Voor elke verkochte kist ontvangt Staatsbosbeheer een gift van €50, - en voor elke urn €25,-. Dit komt ten goede aan natuurbeheer.

Duurzaam bosbeheer

Staatsbosbeheer produceert al meer dan 100 jaar hout. Door de bossen vakkundig duurzaam te beheren is houtproductie mogelijk op een manier waarbij de bossen voor de toekomstige generaties behouden blijven. De bossen van Staatsbosbeheer hebben het FSC®-keurmerk. Er wordt nooit meer geoogst dan er per jaar bijgroeit. Staatsbosbeheer beheert 95.000 ha bos. Dat is ongeveer 27% van het bos in Nederland.

Houtgebruik in Nederland

Elke Nederlander gebruikt gemiddeld 1 m3 hout per jaar. Het meeste hout dat wij gebruiken, komt uit het buitenland. Slechts 10 procent komt uit Nederlandse bossen. Staatsbosbeheer wil het bewustzijn vergroten dat houtproductie in Nederland duurzaam en verantwoord is en past bij een biobased economy. Staatsbosbeheer verkoopt het hout onder het label Hollands hout.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder