nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitzonderlijke crematie leidt tot zoektocht naar geschikt crematorium

8 juni 2009


Uitvaarten worden steeds persoonlijker en vergen vaak meer tijd van de uitvaartbegeleider. Deze moet vaak actief op zoek naar mogelijkheden die passen bij de wensen van de nabestaanden en overledene. Bijvoorbeeld wanneer de overledene extreem corpulent was, kan dat leiden tot een ware zoektocht naar een geschikte crematieoven, zo merkte men deze week bij een Amersfoortse uitvaartonderneming.

De uitvaartverzorger: "Onlangs werd ons gevraagd de uitvaart te verzorgen van een overledene die 240 kg woog . Deze man hadden wij moeten kisten in een kist met een breedte van 108 cm met deksel en 105 cm zonder deksel.

De wens van de overledene en nabestaanden was crematie, legt hij uit. Niet alle crematoria in onze regio konden ons daarbij helpen. Een kist van dit soort afmetingen vereist namelijk een oven waarvan de hoofd verbrandingskamer minimaal 108 cm breed moest zijn. De meeste crematieovens in Nederland hebben een hoofd verbrandingskamer van maximaal 90 cm breed. We hadden slechts 6 opties in de regio met een bredere hoofd verbrandingskamer. Alleen de crematoria in Enschede, Dieren, Zoetermeer, Ede, Leiden en Velsen hebben een extra brede FT III oven van Facultatieve Technologies staan.

Noot van de Redactie: Buiten de regio is ook een FT III oven geïnstalleerd in de crematoria Kerkrade, Heerlen, Uithoorn en Schagen. In de DELA crematoria Helmond en Geleen zal voor het einde van dit jaar ook een FT III geplaatst worden. Crematorium Zuylen in Breda overweegt ook een bredere oven aan te schaffen. Waarmee dus ca. 20 % van de Nederlandse crematoria straks is uitgerust met een extra brede oven. Niet alleen de oven is bepalend of deze bijzondere crematies kunnen worden gefaciliteerd. Ook de filterinstallatie moet er geschikt voor zijn. Vervolgens dienen de oven en het filter per computer goed met elkaar te communiceren.


Alleen de FT III oven van Facultatieve Technologies heeft een hoofd verbrandingskamer van 110 cm. Daarmee is deze oven de breedste oven in Nederland en het meest geschikt voor de crematie van bijzonder brede kisten.

Volgens directeur Nico Willemse zal het aantal van dit soort crematies in de toekomst alleen maar toenemen. Willemse: "Nederland kent natuurlijk nog niet zoveel extreme obesitas patienten als bijvoorbeeld de Verenigde Staten maar ook hier worden de mensen steeds zwaarlijviger. Onze FT III oven is speciaal ontwikkeld om ook dit soort crematies te faciliteren. Daarmee zijn we de enige ovenleverancier die voorbereid is op dit soort bijzondere crematies".

Uiteindelijk is er voor de overledene van de Amersfoortse uitvaartonderneming gekozen voor het crematorium in Leiden. Daar staat zowel een FT III oven als een filterinstallatie van Facultatieve Technologies. Deze leverancier uit Den Haag (vlakbij Leiden) toonde zich betrokken en stuurde een van haar monteurs naar crematorium Rhijnhof in Leiden (in eigendom van Administratiekantoor crematoria Best) om deze crematie te begeleiden.

Willemse: "Wij vinden het belangrijk om bij dit soort crematies zelf een oogje in het zeil te houden. De crematie van dit soort zwaarlijvige overledenen verloopt meestal wel normaal, maar hebben een potentieel verhoogd risico tot ongecontroleerde verbranding. Het vereist een 'koude invoer', hetgeen betekent dat de overledene wordt ingevoerd in een nog koude oven. Vervolgens wordt eerst de naverbrandingsruimte op de juiste temperatuur gebracht, waarna de crematie in de hoofdkamer behoudend wordt ingeleid. We blijven er dan graag even bij om te zorgen dat alles optimaal verloopt, in het belang van de uitvaartbegeleider, de nabestaanden en onze klant, het crematorium. Zelf ben ik vanmorgen ook even aanwezig geweest en kan worden vermeld, dat inmiddels de crematie zonder enige problemen is uitgevoerd."

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >