nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitvaartorganisatie Yarden opent deuren op Valentijnsdag

8 februari 2016

Nederlanders nemen te weinig tijd om te rouwen om hun overleden geliefde. Achterblijvers gunnen zichzelf niet de ruimte om goed afscheid te nemen. Dit heeft grote impact op hun verdere leven. Yarden organiseert daarom op Valentijnsdag (zondag 14 februari) herinneringsbijeenkomsten op haar locaties om mensen de gelegenheid te geven stil te staan bij dit verlies en gemis. Hierbij staat het thema ‘Liefde is sterker dan de dood’ centraal.

Dagelijks verliezen 150 Nederlanders hun partner


Jaarlijks verliezen ongeveer 55.000 mensen in Nederland hun geliefde. Per dag raken 150 mensen hun partner kwijt. Het verliezen van een geliefde heeft grote gevolgen voor het leven van de nabestaanden. Het verwerken van een groot verlies is letterlijk zwaar werk en vergt veel energie, zowel lichamelijk als geestelijk. De gemiddelde duur van het ziekteverzuim bij het verlies van de partner is in Nederland dan ook 170 dagen.

‘Liefde is sterker dan de dood’

Ron Bavelaar, directievoorzitter van Yarden: ‘Juist op Valentijnsdag, de dag van de liefde en romantiek, kan het gemis van een geliefde zwaar voelen. Ondanks het overlijden blijft de liefde levend. Een begrafenis of crematie is niet het einde van de relatie. Het is belangrijk om de liefde op dit soort speciale dagen te herdenken. Om mensen op deze moeilijke dag bij te staan openen wij daarom zondag 14 februari onze deuren. Op deze herinneringsbijeenkomsten is uiteraard iedereen meer dan welkom. Ook mensen die geen lid zijn van Yarden zijn welkom, net als mensen die elders verzekerd zijn.’

Tips om met verlies om te gaan op Valentijnsdag

1. Elimineer verwachtingen; iedereen gaat anders om met verdriet, er is niet één specifieke manier hoe je je zou moeten voelen.
2. Maak een plan; laat je niet overvallen door Valentijnsdag. Denk na wat je zou willen doen; plan een date met vrienden of lees een lekker boek.
3. Zoek steun; van vrienden of familie die weten wat je hebt doorgemaakt, of zoek de steun van gelijkgestemden en herinner samen je geliefde.
4. Schrijf van je af; het kan helpen om negatieve gevoelens op te schrijven in een dagboek of blog, zet je gevoel op papier.
5. Vereer; sommige mensen halen veel steun uit het vereren van hun geliefde op een dag als Valentijnsdag, bijvoorbeeld met een kaart of een bos bloemen.
6. Doe wat voor jou werkt; zoals gezegd gaat iedereen anders om met verlies. Mannen hebben de neiging om emotionele gedachten te verdringen, terwijl vrouwen graag herinneringen oproepen en er over praten. Doe wat goed voelt voor jou!
7. Zelfzorg; zorg goed voor je zelf! Slaap goed, eet gezond en beweeg voldoende. Als je je slecht voelt word je sneller overmand door negatieve emoties.

Herinneringsbijeenkomsten in heel Nederland

De vrij toegankelijke herinneringsbijeenkomsten op deze dag van het afscheid en herinnering, hebben als thema ‘Liefde is sterker dan de dood’. Tijdens de bijeenkomsten op diverse locaties kunnen mensen samen hun geliefde herdenken met muziek en ter nagedachtenis een kaars aansteken. Yarden organiseert vier keer per jaar Herinneringsdagen

Over Yarden

Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 7 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >