nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitvaartondernemers winnen 1e prijs met vernieuwend idee, stadsdeel besliste anders...

gewonnen en toch verloren

19 april 2006

In december 2005 schreef gemeente Amsterdam-stadsdeel Zeeburg een prijsvraag uit. de prijsvraag hield in dat er een nieuwe bestemming gezocht moest worden voor het prachtige 19e eeuwse gemaal in het Flevopark. ons plan voor een vernieuwend uitvaartcentrum paste precies in het eisenpakket van de jury. wij hebben dan ook unaniem gewonnen, maar helaas; het stadsdeel koos voor "het leven"

Uit de 47 inzendingen aan de prijsvraag voor het beste plan voor het gemaal in het Flevopark hebben wij, volgens de jury, unaniem gewonnen. Gewonnen en direct weer verloren want....het stadsdeel besliste helaas anders; er komt een jeneverdestilleerderij.

Wij zijn Agnes de Ruijter en Merel Westermann, uitvaartondernemers uit Amsterdam. Wij wilden van de unieke locatie in het Flevopark een eigentijds “natuurlijk” rouwcentrum maken omdat we als uitvaartondernemers nogal eens oplopen tegen onwil, onbegrip en beperkingen van de huidige centra.
Het gemaal, gelegen aan het water waardoor een uitvaart ook echt een uit-vaart kan zijn, leende zich hier uitstekend voor.
45 minuten afscheid nemen in de 5 dagen dat een overledene verblijft in een rouwcentrum is onzes inziens ouderwets en beperkend en welke om vernieuwing vraagt.

Als ondernemers kunnen wij de nabestaanden geen plek bieden waar men waardig en eigentijds afscheid kan nemen. Wij zijn erg voor de thuisopbaring maar de Amsterdamse woningen lenen zich daar niet altijd voor. Denk aan; de overledene dag en nacht kunnen bezoeken in een sfeervolle ruimte waar plaats is voor een eigen invulling van een ceremonie, een wake of rituelen binnen elke vorm van geloof. Denk aan; intiem en verstild afscheid kunnen nemen of met familie en vrienden samenzijn in de 5 dagen tussen overlijden en uitvaart. Zolang als gewenst is en zonder beperkingen!
Er is een groeiende behoefte van de nabestaanden die wij begeleiden om het afscheid op een andere manier te laten plaatsvinden en wij dragen daar graag aan bij.

Wij zijn trots dat we uit 47 plannen gekozen zijn door de jury en het is voor Amsterdam en stadsdeel Zeeburg een gemiste kans dat we het niet zijn geworden. “Het zou de mensen afschrikken om, al wandelend geconfronteerd te worden met rouw en verdriet.” Waren vroeger de begraafplaatsen niet midden in het dorp? De dood midden in het leven. Dat willen we weer terug; ipv betonnen rouwcentra. De wethouder legde ons uit dat er met het plan voor een jeneverdestilleerderij “toch gekozen is voor het leven” ipv voor ons plan over de dood. Misschien kan het stadsdeel ons een alternatieve locatie aanbieden aangezien er 1800 mensen per jaar sterven aan alcoholmisbruik....desalniettemin willen wij de jeneverstokerij feliciteren en succes wensen en deze steek onder water is dan ook voor het stadsdeel bedoeld.

Ons voorstel voor een rouwcentrum was er om het uitvaartwezen nieuw leven in te blazen en de dood wederom een plek in het leven te geven. Jammer dat stadsdeel Zeeburg niets heeft begrepen van de vraag van Amsterdammers die te maken krijgen met de dood. ( iedereen dus...)
.

Uitvaartbegeleiding Merel Westermann en Agnes de Ruijter www.uitvaartamsterdam.nl

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >