nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitvaartmuseum te zien in BNN-programma Over Mijn Lijk

Lonneke plaatst urn in museum

29 april 2010


Een deel van de komende uitzending van het BNN-programma Over Mijn Lijk is opgenomen in Tot Zover, het Nederlands Uitvaart Museum. In deze aflevering plaatst Lonneke een door haar ontworpen houten urn in een van de vitrines van het museum. Lonneke is een van de vijf ongeneeslijk zieke jongeren die anderhalf jaar lang door BNN zijn gevolgd. Deze slotaflevering van het door Yvon Jaspers gepresenteerde programma is te zien op donderdag 6 mei om 22.25 uur op Nederland 2.

Lonneke te Kamp is 26 jaar en kreeg in 2003 horen dat ze borstkanker had. Een strijd die ze graag wilde winnen. Maar dat bleek 5 jaar later onmogelijk toen er uitzaaiingen werden gevonden in haar lever. Op zoek naar een mooie urn voor haarzelf, is het idee ontstaan hier meer mee te doen. Vervolgens kwam ze in aanraking met Gambia en heeft ze het land, haar cultuur en de bevolking in haar hart gesloten. "Al snel vielen mij de prachtige houtsnijwerken op die men daar maakt. Ik heb naar mijn hart geluisterd en een houtsnijder opdracht gegeven een urn te maken." Inmiddels runt Lonneke een bedrijfje in handgemaakte houten urnen uit Gambia, Return.

Lonneke is door de Bart Foundation uitgeroepen tot Bikkel van het Jaar 2009. De Bart Foundation helpt daadkrachtige en bevlogen mensen om op een eigenzinnige en gedurfde manier hun ambities waar te maken en daarmee een verandering teweeg te brengen. Gedurende een jaar werkt de Bart Foundation samen met Lonneke om haar ambitie, het verder uitbouwen en professionaliseren van Return, te realiseren.

Over Mijn Lijk is bezig aan het derde seizoen. De open manier waarop de jongeren met hun ziekte omgaan en de manier waarop het programma dit in beeld brengt oogsten veel lof. In de aflevering van 6 mei is te zien hoe Lonneke de urn plaatst in het museum. Zowel voor haar als voor het museum een bijzonder moment. De uitzending is al te zien op de website van Over Mijn Lijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE