nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitvaartmarkt: “NIBUD overdrijft uitvaartkosten”

Uitvaartverzekeraar Yarden betaalde NIBUD onderzoek

29 november 2017

Vandaag bracht het Nibud een persbericht uit waarin wordt gewaarschuwd dat Nederlanders de uitvaartkosten te laag inschatten. De gemiddelde uitvaartkosten bedragen volgens het persbericht van Nibud zo’n 7.500 euro, maar mensen zouden de kosten zo’n 1500 euro lager inschatten. Onderzoek van de vergelijkingssite Uitvaartmarkt.nl wijst echter uit dat de uitvaartkosten veel lager zijn dan door het Nibud wordt gesuggereerd.

Na jaren van oplopende kosten zijn de prijzen van uitvaarten in 2016 juist gedaald. Oorzaken zijn de toegenomen concurrentie in de uitvaartbranche door de vestiging van honderden eenmanszaken en de opkomst van ‘budget uitvaarten’ zoals Budgetbegrafenis.nl. Dat blijkt uit de duizenden offertes die zijn uitgebracht via vergelijkingssite Uitvaartmarkt.nl.

In totaal zijn meer dan 5.000 offertes van uitvaartondernemers geanalyseerd die zijn uitgebracht naar aanleiding van 1349 offerte-aanvragen (waarvan 354 voor begrafenissen en 995 voor crematies). Dat levert opvallende conclusies. Een begrafenis kost volgens de vergelijkingssite Uitvaartmarkt.nl gemiddeld € 4950. Een crematie is iets goedkoper, ongeveer € 4300. Dat is veel lager dan het Nibud ons wil doen geloven namelijk: € 7.500. Als uitvaartkosten (te) hoog worden voorgesteld, zullen mensen eerder geneigd zijn een uitvaartverzekering te sluiten. Het is daarom saillant dat het Nibud onderzoek financieel is mogelijk gemaakt door uitvaartverzekeraar Yarden. Zo valt te lezen in het voorwoord van het onderzoeksrapport:

Ook danken wij Yarden voor het deelgenoot maken van hun praktijkervaringen en het financieel mogelijk maken van dit onderzoek.

Onlangs kwam uitvaartverzekeraar Yarden nog uitgebreid in het nieuws omdat zijn families na uitvaart tot wel duizenden euro's extra laat betalen (1).

Toegenomen concurrentie zorgt voor dalende prijzen

Oorzaak van de dalende prijzen zijn de enorme toevloed aan zzp’ers die aan de slag gaan als uitvaartondernemer. Peter van Schaik van Uitvaartmarkt.nl: "Het aantal uitvaartondernemingen is de afgelopen 25 jaar explosief gegroeid. Volgens de branchevereniging BGNU steeg het aantal zelfstandigen van ongeveer 1200 naar ongeveer 1800 (2). Daarnaast zorgt ook de opkomst van budget-aanbieders voor een daling van de tarieven. Ook de vergelijkingssites zorgen voor prijsdruk. Van Schaik: “Als uitvaartondernemers weten dat ze vergeleken worden met hun collega’s, zullen ze extra scherp offreren. Zo kan een online vergelijking van uitvaartondernemers helpen om honderden tot duizenden euro’s te besparen op de uitvaartnota.”

Bronnen:

(1)https://www.volkskrant.nl/economie/yarden-laat-families-na-uitvaart-tot-wel-duizenden-euro-s-extra-betalen~a4517875/
(2)https://nos.nl/artikel/2175275-zzp-er-ziet-gat-in-de-markt-in-uitvaartbranche.html

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE