nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitvaartbeurs Alkmaar 23 mei 2009: Afscheid nemen met heel je hart

Van traditioneel tot futuristisch

27 april 2009

Op 23 mei a.s. zal in de Grote Kerk in Alkmaar voor de tweede keer de uitvaartbeurs : “Afscheid nemen met heel je hart” plaatsvinden.
Na het succes in 2007 kon een – waarschijnlijk nog succesvollere – herhaling van deze bijzondere dag in Alkmaar niet uitblijven. Succesvoller, omdat Gijsje Teunissen, initiatiefneemster van de Uitvaartbeurs in Alkmaar, door het bestuur van de kerk is gevraagd is om deze dag voor de tweede keer vorm te geven.

Ook dit keer wordt de uitvaartbeurs met een rouwstoet met bijzondere omhulsels door Alkmaar geopend. Om 10 uur gaan tientallen dragers met hun veelal zelfgemaakte kisten, begeleidt door muziek en soms bijbehorende dansers, door de Lange Straat en de Laat trekken.
Terug bij de Grote Kerk zullen 10 families een herinneringsballon op laten voor hun overledene, waarna zij deze dag de eersten zijn wlke hun gevoelens naar en een foto van hun dierbare toevoegen aan de indrukwekkende expositie van het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam
Dit ritueel zal deze bijzondere dag openen.
Het succes van deze dag ligt zeker aan de bijzondere mix van standhouders.
Naast de grote bekende bedrijven in uitvaartland biedt deze dag een podium voor beginnende kunstenaars en kleine bedrijven. Hoe klein hun plekje ook mag zijn, zij kunnen hun bijzonder werk of dienst op deze dag in hun huiskamertje laten zien en laten beleven. De meeste standhouders creëren een warm uitnodigend woonkamertje voor de bezoekers. Het blijkt dat op deze dag niet alleen informatie verstrekt wordt, maar ook emoties naar boven kunnen komen, vandaar de huiskamertjes. Het is een dag van voelen, ruiken, zien, horen en vooral beleven.
Ook schroomt Teunissen niet om spiritualiteit een prominente plaats te geven op deze dag. In de Grote Kerk kan iedereen op 23 mei heel vrijblijvend en open in aanraking komen met spiritualiteit rondom het sterven. Dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in spiritualiteit valt niet te ontkennen door bv. programma’s als b.v. het Zesde zintuig.
Ook het eerste en enige Uitvaartmuseum van Nederland zal op deze dag present zijn.
Hun monument Tot Zover Jij & Ik gaat over de relatie tussen gestorvenen (Jij) en nabestaanden (Ik).
In de Grote Kerk mag op 23 mei iedereen foto’s van overledenen met een bijbehorende tekst op de website van Tot Zover Jij & Ik zetten. Zo ontstaat een dynamisch monument dat de persoonlijke herinnering aan Jou levend houdt. Tot Zover Jij & Ik is zowel digitaal als tastbaar. Bezoekers in de hele wereld zien direct het digitale monument op het net en kunnen enkele dagen later de expositie in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam bezoeken en daar zien hoe hun dierbare overledene deel uitmaakt van de prachtige expositie in het museum.
Over de dag verspreid zijn lezingen, workshops, performances, voorstellingen en wordt er heel veel muziek ten gehore gebracht.
Ter inspiratie zal elk uur de Gekleurde Uitvaart te zien zijn. De Gekleurde Uitvaart is een presentatie met impressies van uitvaarten. Elke impressie heeft zijn eigen geur, kleur, sfeer, bijzonder omhulsel, uitvaartdans en tijdelijk grafmonument. Het inspireert en nodigt mensen om na te denken over hun eigen afscheid.
Traditiegetrouw zal om 15.30 uur weer het Funeraire Cafe plaats vinden. In een forumdiscussie zullen vertegenwoordigers van diverse geloofsrichtingen hun gewoontes en ideeën rondom rouwrituelen bespreken. Het is niet het idee om in discussie te gaan, maar met respect voor elkaar van elkaar te weten.
Kortom: op deze dag is er informatie te vinden vanaf sterven, de voorbereiding van een uitvaart, tot begeleiding heel lang naar het sterven . Bijzondere mensen bieden helpende handen en luisterende oren en helpen bezoekers zo hun eigen persoonlijke weg te vinden rondom het afscheid van het leven.
Van traditioneel tot futuristisch zal op deze dag alles te zien en beleven zijn.

Meer informatie op |: www.uitvaartbeursalkmaar.nl
Of Gijsje Teunissen: info@charon-bij-afscheid.nl / 072-5070477
23 mei 2009
Grote St. Laurenskerk Alkmaar
Koorstraat 2
www.grotekerk-alkmaar.nl
Opening met rouwstoet vanaf Grote Kerk: 10.00 uur
Openstelling Grote Kerk: 10.30 uur tot 17.00 uur

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >