nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitvaart vaak oververzekerd

19 februari 2024

Uitvaartverzekeringen keren vaak minder uit dan gespaard, wat leidt tot ongebruikt geld bij de maatschappij. Dit fenomeen, bekend als oververzekering, resulteert in onaangeroerde bedragen die niet aan erfgenamen worden uitgekeerd. Harm van Teijlingen, directeur van het Leger des Heils, wijst op gevallen waarbij tot wel €10.000 onbenut blijft na een uitvaart. Hij benadrukt dat goede doelen, zoals het zijne, vaak geen toegang hebben tot deze middelen, omdat verzekeringsmaatschappijen weigeren om overschotten aan hen uit te keren. In plaats daarvan worden soms luxueuze items of diensten gekozen om het geld op te maken, een praktijk die Van Teijlingen als absurd beschouwt.

Het Verbond van Verzekeraars erkent dit probleem, vooral bij natura-sommenverzekeringen, waarbij overschotten alleen mogen worden gebruikt voor uitvaartgerelateerde kosten. Paul Koopman, woordvoerder van het Verbond, legt uit dat de wetgeving voorschrijft dat het geld niet voor andere doeleinden mag worden gebruikt. Echter, in sommige gevallen wordt gezocht naar manieren om het geld toch te besteden aan zaken die in lijn liggen met de intentie van de verzekering, zoals herdenkingsdiensten of grafmonumenten.

Rosanne Prinsen van Monuta bevestigt dat er bij sommige uitvaarten geld overblijft, wat volgens wet- en regelgeving moet worden gebruikt voor uitvaartgerelateerde doeleinden. Dit omvat zaken zoals grafmonumenten of herdenkingsevenementen. Het ongebruikte geld blijft beschikbaar bij de verzekeringsmaatschappij voor toekomstig gebruik.

Hoewel de omvang van ongebruikte fondsen bij natura-verzekeringen niet precies bekend is, is het duidelijk dat dit aanzienlijke bedragen zijn. Van Teijlingen betreurt dit, omdat goede doelen, zoals het Leger des Heils, potentieel betere bestemmingen zouden kunnen vinden voor deze middelen.

Niettemin bestaan er ook verzekeringsvormen, zoals kapitaalverzekeringen, waarbij overschotten wel worden uitgekeerd aan erfgenamen of begunstigden. Dit biedt een alternatief voor situaties waarin ongebruikte gelden niet aan erfgenamen worden uitgekeerd, maar eerder worden geïnvesteerd in uitvaartgerelateerde kosten.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >