Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

‘Uitvaart op afstand met virtual reality’

Technologie welkom bij afscheid

donderdag 30 maart 2016

Als het vanwege omstandigheden niet mogelijk is om een uitvaart bij te wonen, zou tweederde van de Nederlanders gebruik willen maken van technologie om het afscheid op afstand te kunnen volgen. Ondanks de gevoeligheid van een begrafenis of crematie zou ruim de helft ook de laatste ontwikkeling virtual reality (360 graden-video) als kijkmogelijkheid toejuichen bij een afscheid. Multiscope peilde in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema bij 1000 deelnemers de behoefte aan het volgen van een uitvaart op afstand als men verstek moet laten gaan.

Het komt regelmatig voor dat mensen een uitvaart niet bij kunnen wonen. Zo geeft 6 procent van de ondervraagden aan in het verleden de mogelijkheid te hebben gemist om een uitvaart op afstand te volgen. Als men zou kunnen kiezen is de veelgebruikte videostream voor ruim 40 procent de beste mogelijkheid om mee te kijken. Hoewel virtual reality nog niet wordt aangeboden in de uitvaart, ziet 14 procent die techniek als beste alternatief. Een derde van de Nederlanders ziet geen enkele manier van het bijwonen van een uitvaart op afstand zitten.

Zo realistisch mogelijk

360 graden-video beleeft in 2016 haar grote doorbraak op de consumentenmarkt. De techniek maakt het mogelijk om je zowel in de fantasie- als in de echte wereld te wanen. Volgens Emile de Jong, directeur van Nuvema, kan het een uitkomst zijn voor de uitvaart: “Je kunt maar één keer afscheid nemen van een overledene en dat wil je zo bewust mogelijk meemaken. Als dat door omstandigheden op afstand moet, biedt virtual reality waarschijnlijk de meest realistische ervaring van een begrafenis of crematie.” In de praktijk is een 360 graden-camera op de verschillende locaties die tijdens een begrafenis of crematie worden bezocht voldoende om iemand op afstand alles mee te laten krijgen.

Virtuele gasten welkom

Als het gaat om onze eigen uitvaart dan mag ook die op afstand gevolgd worden. De videostream is ook dan bij veel mensen populair (40%) en één op de vijf Nederlanders vindt virtual reality of de mogelijkheid om alleen mee te luisteren (ook) een goed alternatief voor belangstellenden. Opvallend is dat een live-verslag op Facebook nauwelijks op prijs wordt gesteld, mogelijk vanwege de privacy gevoeligheid. Uiteindelijk wil bijna de helft van de respondenten de uitvaart uitsluitend in het echt bij laten wonen.

Over Nuvema Uitvaartverzekering

Nuvema bestaat sinds 1949 en heeft ruim 300.000 klanten in heel Nederland. Daarnaast werkt zij samen met 300 lokale uitvaartverzorgers die werken volgens de lokale wensen en gebruiken. Nuvema stelt elke uitvaartverzekering samen op basis van persoonlijke wensen en lokale prijzen. Zo wordt precies het bedrag gedekt dat de verzekerde nodig heeft. Nabestaanden hebben uiteindelijk volledige vrijheid bij het kiezen van de uitvaartverzorger zonder te worden gekort op de verzekering.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder