nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitspraak rechter: Monuta mag reorganisatieplannen voortzetten

30 januari 2017

Monuta mag de plannen voor de reorganisatie van haar uitvaartbedrijf voortzetten. Dat besliste de rechter vandaag inzake het kort geding dat vakbonden FNV en CNV hadden aangespannen.
De vakbonden hadden geëist dat Monuta de reorganisatie zou schorsen en dat de uitvaartverzorgers hun oude functie terug zouden krijgen. De rechter wees deze vordering af.

De rechter oordeelde dat Monuta de bonden voldoende geïnformeerd heeft, zoals in de CAO bepaald. Daarnaast staat in het vonnis te lezen dat er geen sprake is van verkapt ZZP-schap, zoals de bonden stelden, aangezien de uitvaartverzorgers nieuwe stijl gewoon in loondienst van Monuta blijven. Tevens stelde de rechter dat de vraag over de uitwisselbaarheid van de oude functie van uitvaartverzorger en de uitvaartverzorger nieuwe stijl niet aan de orde is in deze procedure. De rechter stelt dat Monuta door de snelheid van de sollicitatieprocedure mogelijk niet als goed werkgever heeft gehandeld, maar dat er geen sprake is van onzorgvuldig of onrechtmatig handelen dat een schorsing rechtvaardigt.

“Wij staan volledig achter de nieuwe richting die we opgaan. Toch voelt deze uitspraak niet helemaal als winst”, aldus directeur Uitvaartzorg Roos Zwetsloot. “Het geschil met de vakbonden heeft voor veel onrust in onze organisatie gezorgd, terwijl een reorganisatie al een heel gevoelig proces is. We zien de bonden als een belangrijke gesprekspartner, zoals we altijd gedaan hebben. We hadden liever het proces doorlopen zoals wij dat hadden voorzien. De rechtsgang was niet onze keuze. We vinden het daarom ook belangrijk om zo snel mogelijk met de bonden om tafel te gaan, zodat we constructieve afspraken voor de toekomst kunnen maken en daarmee de goede relatie die we altijd hebben gehad bestendigen.”

Uitvaartverzorger nieuwe stijl

Om de uitdagingen in de markt aan te kunnen, voert Monuta een aantal grootschalige veranderingen door in het uitvaartbedrijf. Een van de veranderingen is het nieuwe profiel van de functie van uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger ‘nieuwe stijl’ heeft een hoger werk- en denkniveau (van MBO naar HBO) en een groot aantal competenties verschillen ten opzichte van de oude functie. Er wordt onder andere meer flexibiliteit en een meer ondernemend karakter van de uitvaartverzorgers nieuwe stijl gevraagd. Bovendien gaat de uitvaartverzorger nieuwe stijl werken binnen zijn eigen postcodegebied, waar hij verantwoordelijk wordt voor de marktbewerking. Monuta liet de AWVN, de grootste werkgeversvereniging van Nederland, de nieuwe functie vergelijken met de oude functie. Deze oordeelde dat de functie niet uitwisselbaar is. Dit betekende dat alle uitvaartverzorgers boventallig zijn verklaard en konden solliciteren op de nieuwe functie.

Een aantal van de boventallig verklaarde medewerkers besloot gebruik te maken van de gunstige ontslagregeling die Monuta biedt. Een groot deel van de uitvaartverzorgers gaat per 1 februari aan de slag in de nieuwe functie. Daarnaast gaat een aantal medewerkers verder in een andere functie binnen Monuta. Uiteindelijk zal er een beperkte groep uitvaartverzorgers gebruik gaan maken van het doorlopend Sociaal Plan van de uitvaartorganisatie.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel