nieuws

Facultatieve
Sponsors

Twentse Uitvaartinformatiedag Crematorium Usselo groot succes.

19 mei 2008


Ruim 1300 bezoekers hebben zaterdag 17 mei de Twentse Uitvaartinformatiedag op het Crematorium in Usselo bezocht. Zij hebben kennis kunnen nemen van mogelijkheden op het gebied van een uitvaart. Tevens was er een open dag voor het crematorium.

In het gebouw waren veel instanties aanwezig om informatie te verstrekken over diverse onderwerpen. Van vingerafdrukken tot boeken over overlijden en uitvaarten. Van de notaris tot de gemeente. Maar ook instellingen als Transplantatie Nu en de Leendert Vrielstichting hebben de nodige informatie kunnen verstrekken. Er waren diverse soorten rouwkisten te zien en ook de manier waarop deze beschilderd kunnen worden. Zo was er verder een speciaal rouwbegeleidingspakket voor kinderen. In de grote aula was de hele dag live muziek die bij een uitvaart ten gehore kan worden gebracht. In de grote ontvangsthal werd door een bloemist en door leerlingen van het AOC gewerkt aan rouwarrangementen. Zij deelden bloemen uit aan de bezoekers, die deze later in de urnentuin neerlegden.. De Uitvaartinformatie-hulplijn gaf uitleg over zaken rondom uitvaartzorg en overlijden. De Twentse Courant Tubantia was aanwezig om de vele mogelijkheden die er zijn voor rouwadvertenties onder de aandacht te brengen, terwijl er op diverse plekken voorbeelden van rouwkaarten te zien waren. Zoals bij een bruiloft gebruikelijk is wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om ook van een uitvaart een reportage te maken. De fotografe toonde diverse mogelijkheden hiervoor.
Het spreken tijdens uitvaarten en de begeleiding na een sterven tot na de uitvaart kwam in een aantal stands aan de orde. Ook interessant was de presentatie van het crematorium zelf over de administratieve verwerking van het een en ander. Opmerkelijk was ook het glassierwerk. In diverse soorten glastechnieken worden emoties van mensen in glas vertaald.

Zoals gewoon bij deze dagen trok de crematieruimte erg veel belangstelling. De manier waarop vragen van belangstellenden door de medewerkers van het crematorium werden beantwoord was zeer open te noemen.
Interessant voor de bezoekers was de wetenschap dat Crematoria Twente reeds enkele jaren de mogelijkheid biedt vanuit een tweetal aula’s een internet uitzending te kunnen verzorgen. Nieuw is de manier waarop muziek dmv mp3-files kan worden aangeleverd. Hierin loopt Crematoria Twente landelijk voorop. Menig bezoeker was onder de indruk van de manier waarop de kleine aula en de daarbij behorende kleine koffiekamer enkele weken geleden is veranderd. Hier kan in zeer kleine kring afscheid worden genomen van een dierbare. Zowel de koffiekamer als de aula is uitgevoerd in een zeer huiselijke sfeer waarbij opvalt dat in de kleine aula de overledene tussen de nabestaanden staat.
Buiten was er veel belangstelling voor de motor met zijspan die speciaal is ingericht voor het vervoer van rouwkisten.
In een speciale ruimte was informatie te verkrijgen over de vele manieren waarop as kan worden verwerkt. Zoals de mogelijkheden in de tuinen van het crematorium, maar ook het verwerken van as in sierraden en glasrelieken.

Op het Hindoestaanse strooiveld Nirvana werd door leden van de Hindoestaanse gemeenschap uitleg gegeven over de filosofie van een crematie en het Hindoeïsme.

In een van de tuinen was een opstelling voor een buitenplechtigheid te zien,

Om ongeveer 13.00 werden de gedachtenroute en de urnenvijver officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde door Mevrouw Marietje Noordkamp die de rol speelt van Minnie Wildspieker in de serie van Jonge Leu en Oale Groond. Zij knipte op de nieuwe brug over de vijver een lint door waarbij symbolisch de gedachtenroute werd geopend. Juist vanwege het Twentse karakte van deze dag koos, volgens directeur Marcel de Lange het crematorium voor een aansprekende Twentse bekendheid. Over het hele terrein staan op bordjes teksten, sommige als gedicht, andere als een gedachte. Crematoria Twente hoopt dat de bezoekers van de tuinen iets aan de teksten kunnen hebben, bijvoorbeeld bij het verlies van een dierbare.
Daarna werd de urnenvijver onthuld. In aanwezigheid van de Enschedese beeldende kunstenares Petra Groen, die urnen heeft ontworpen, werd een van de urnen onthuld. De urn is uitgevoerd in de vorm van een blad waarop een druppel water lijkt te liggen. Er liggen twintig van dergelijke urnen in het water.
Daarna werd in de vlindertuin de vlinderboom onthuld. Aan deze boom zitten dertig plexiglas vlinders in 6 verschillende kleuren. Op deze vlinders kan de naam van een overleden kind worden gegraveerd.Al met al was er voor de bezoekers veel te zien.Volgens directeur Marcel de Lange van het crematorium en Pedro Swier van de Vereniging van Uitvaartorganisaties in Oost Nederland
kan deze dag als zeer waardevol maar ook zeker informatief worden genoemd.

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn