nieuws

Facultatieve
Sponsors

Tweede Inspiratiedag Natuurbegraafplaats Hillig Meer groot succes

17 juni 2014


Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext opende op zaterdag 14 juni zijn deuren voor de tweede Inspiratiedag. De dag mocht op grote belangstelling rekenen van pers en publiek.

Bezoekers konden deelnemen aan diverse excursies op het landgoed en rondleidingen over de natuurbegraafplaats. Ook waren er workshops natuurfotografie en veldboeketten schikken en ambachtelijke demonstraties van bijvoorbeeld de lokale imker en de timmerlieden die volledig duurzame uitvaartkisten maken.

De oude bomenlaan van het Drentse landgoed Heidehof was ingericht als inspiratielaan. Samen met de beheerders en vrijwilligers van Hillig Meer liet een aantal duurzame leveranciers hier zien wat er wel en niet mogelijk is met biologisch afbreekbare urnen, waden, manden, kisten en gedenktekens.

Beheerder Bert Speulman van Hillig Meer spreekt van een succesvolle dag: “We hebben veel mensen mogen verwelkomen op Hillig Meer en dat zegt iets over de groeiende belangstelling die voor natuurbegraven bestaat. Daar zijn we blij mee, want natuurbegraven is een prachtig alternatief voor het reguliere begraven, dat bovendien helpt de natuur in stand te houden."

Dit jaar besteedde de natuurbegraafplaats met een rondleiding extra aandacht aan de verduurzaming van de woning en de ontvangstruimte op het landgoed. Met behulp van lokale materialen en natuurlijk aanwezige bronnen, zoals houtsnippers, zonne-energie, aardwarmte en regenwater, is de ecologische voetafdruk van het landgoed minimaal.

Natuurbegraven is in Nederland een relatief nieuwe manier van gedenken. Een natuurgraf is een eeuwige rustplaats op een zelfgekozen plek in de natuur, waarbij nabestaanden niet worden geconfronteerd met onderhoud van het graf of verlenging van grafrechten. Bezoekers konden zich op de inspiratiedag een beeld vormen van wat dit in de praktijk betekent.

Natuurbegraafplaats Hillig Meer is opgericht om de plaatselijke natuur te behouden als erfgoed voor volgende generaties. Het gebied heeft vennen, heide, bossen en vijfduizend jaar oude grafheuvels. Het landgoed is deels natuurbegraafplaats en deels stiltegebied en kent een rijke lokale flora en fauna.

Natuurbegraafplaats Hillig Meer
Provincialeweg 2
9463 TK Eext
T 0592 26 09 44
E info@hilligmeer.nl
I www.hilligmeer.nl

Een uitgebreid verslag van de Inspiratiedag leest u op www.hilligmeer.nl/inspiratiedag-2014.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >