nieuws

Facultatieve
Sponsors

Tilburg krijgt een tweede Afscheidshuis

Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding bewijst het succes van een persoonlijke uitvaart

7 februari 2011

TILBURG – Afscheid nemen van een overledene in een persoonlijke omgeving in plaats van in een rouwcentrum wordt steeds populairder. Zo zag Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding de afgelopen twee jaar nabestaanden massaal kiezen voor haar Afscheidshuis aan de Oude Lind 35. Het is er zo druk, dat een tweede Afscheidshuis in Tilburg is ingericht. Dat wordt zondag 20 februari aan de Dijksterhuisstraat 2 geopend.

Waar veel rouwcentra met afgebakende openingstijden en onpersoonlijke opbaarruimtes werken, biedt Monique van Houtum nabestaanden sinds 2008 in Het Afscheidshuis de mogelijkheid om in huiselijke sfeer op elk gewenst moment van de dag afscheid te nemen van hun dierbare overledene.

Monique van Houtum vertelt hierover: “Afscheid nemen doet iedereen op zijn eigen manier. Als dat thuis niet lukt of kan, en een rouwcentrum met al zijn beperkingen u niet aanspreekt, biedt Het Afscheidshuis u een waardig alternatief. U kunt er afscheid nemen zoals u dat thuis zou doen.”

De persoonlijke aanpak die zo kenmerkend is voor de uitvaartbegeleiding van Monique van Houtum wordt door Het Afscheidshuis nog extra geaccentueerd. “Het Afscheidshuis aan De Oude Lind is continue bezet. Dat wil zeggen er is veel meer vraag om overledenen te herbergen dan capaciteit. Om die reden hebben we een tweede locatie gezocht.” Van Houtum sluit niet uit dat in de toekomst mogelijk nog meer locaties in Tilburg nodig zijn.

Inrichting Het Afscheidshuis
Beide Afscheidshuizen zijn ingericht met een verzorgingskamer voor de overledene, twee sfeervolle familiekamers waar de overledene ligt opgebaard en grote huiskamer met open keuken. Nabestaanden krijgen een speciaal gecodeerde sleutel en hoeven dus geen rekening te houden met openingstijden.

In elke familiekamers staat een sfeervolle zithoek. Nabestaanden mogen dit tot hún ruimte maken en hun sfeer aanbrengen: muziek draaien, tekeningen ophangen, spulletjes van de overledenen plaatsen of gewoon in stilte waken.

De tafels in de grote woonkamer bieden plaats aan een groot gezelschap. Voor kinderen is een speelhoek ingericht. Een kast met boeken en een muziekinstallatie maken de gewenste afleiding mogelijk. De keuken biedt eenieder koffie, thee en diverse frisdranken. Verder is een magnetron, vaatwasser en op de locatie aan de Dijksterhuisstraat zelfs een grote tuin aanwezig.

Voor en eventueel zelfs na de uitvaart kan van Het Afscheidshuis gebruik gemaakt worden als ontmoetingsplek om na te praten. Monique van Houtum: “Het Afscheidshuis biedt u in alle opzichten warmte en privacy, zoals thuis. Want afscheid nemen, doet u op uw eigen manier.”

Verzorging overledene
Als nabestaanden dit wensen, kunnen zij in Het Afscheidshuis onder begeleiding nog zelf de laatste verzorging van de overledene doen. Harrie van Dun is gespecialiseerd in de zorg van overledenen en begeleidt nabestaanden hierbij. Zonder tijdsdruk of regels. “Alles naar wens en in het tempo van de nabestaanden. Zo help je hen het beste het overlijden een plekje te geven”, weet Van Dun uit ervaring. De verzorgingsruimten zijn ook daarom in een huiselijke sfeer ingericht.

Met de opening van het tweede Afscheidshuis heeft Van Dun ervoor gekozen om in de regio Tilburg alleen nog met Monique van Houtum te zullen werken. Van Dun over deze exclusieve samenwerking: “Onze werkwijzen sluiten naadloos op elkaar aan. De persoonlijke aanpak rondom een uitvaart spreekt ons beiden aan. We zien dat nabestaanden daar ook behoefte aan hebben. We willen anders werken dan de grotere rouwcentra dat doen.” Van Dun heeft ook samen met Van Houtum het tweede Afscheidshuis vorm gegeven.

Stedenband Tilburg-Matagalpa
Na de feestelijke opening van het tweede Afscheidshuis op 20 februari is er tussen 14 en 17 uur een open huis voor alle belangstellenden. In plaats van bloemen en cadeaus vanwege de nieuwe vestiging hoopt Monique van Houtum dat bezoekers een donatie willen doen voor het Microkredietproject Tilburg-Matagalpa. Sinds maart 2010 is de uitvaartbegeleidster ambassadeur voor dit project, waarvan prinses Maxima beschermvrouwe is. Monique: “Vrouwen in Nicaragua die voor zichzelf beginnen, zijn niet heel anders dan ik toen ik ruim vijf jaar geleden voor mezelf begon. Als wij een kleine aanvulling voor die vrouwen kunnen doen, doen we dat met hart en ziel!”

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >