Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Themaweekend: Kerken en de Dood

donderdag 17 augustus 2000

Van vrijdag 8 september tot en met zondag 10 september zijn er diverse activiteiten, waarvoor kaarten verkrijgbaar zijn via het bureau van de Stichting Oude Groninger Kerken in Groningen: telefoonnummer 050 - 3123569.

PROGRAMMA

Vrijdag 8 september 2000: een dodenrit door de Provincie Groningen
Om 11.00 uur vertrek de bus vanaf Groningen C.S. (t.o. de fietsenstalling) om u te voeren langs bijzondere locaties in het Groninger land met diverse interessante sprekers. Om 17.00 uur bent u terug bij Groningen Centraal Station.
De voordrachten hebben betrekking op aspecten van rituelen rond dood en begraven.
Conservator C. Staal van Museum het Catharijneconvent in Utrecht zal vertellen over de verschillen in rituelen tussen katholieke en protestantse kringen. Schrijfster Marijke de Bruijne benadrukt de rol van de dood in haar werk. Grafcultuurkenner en bestuurslid Reint Wobbes van de Stichting Oude Groninger Kerken voert u mee over een prachtig kerkhof. En de dichter Jean Pierre Rawie zal voordragen uit eigen werk. In zijn werk is de dood een leidend thema getuige onder meer zijn debuut in 1979 met de bundel Het meisje en de dood en de in 1999 verschenen bundel Geleende tijd.

Zaterdag 9 september 2000: Verhalen en gedichten in Wittewierum
In samenwerking met Athena's Boekhandel in Groningen vinden rond het romantische kerkhof van Wittewierum 2 bijzondere activiteiten plaats: verhalen van Wittewierum en lunchen met dichters. Kaarten zijn tevens te koop bij Athena's Boekhandel, Oude Kijk in 't Jatstraat 42 in Groningen.
Een spannende tocht voor groot en klein is de vertelling van Marcel van der Pol. Tussen 11.00 en 16.00 uur worden bezoekers meegevoerd langs de boeiende geschiedenis van vroegere bewoners van het klooster Bloemhof en de dorpen rond Wittewierum. Zijn tocht brengt u in het spoor van de abten Emo en Menko. Het gewenste aanvangstijdstip van de vertelling kunt u zelf aangeven.
Tussen 12.00 en 14.00 uur kunt u bovendien aan tafel met twee bijzondere gasten: de dichters C.O. Jellema en Willem van Toorn zullen u, gezeten aan een heerlijke Italiaanse dis met een goed glas wijn, f?eren op prachtige gedichten. Het aantal kaarten voor deze heerlijke lunch met dichters is beperkt en geschiedt uitsluitend via de voorverkoop schriftelijk of via Athena's Boekhandel.
Visueel kunt u genieten van een kleine expositie van landschapsfoto's van de Groningse fotograaf Rein Paalman in de kerk.

Zondag 10 september 2000: De laatste eer: begrafenis op het landgoed Nienoord in Leek
De plechtige uitvaart van de 19e eeuwse borgheer van Nienoord, Haro Caspar van In en Knyphuizen, staat centraal in het programma "de laatste eer". De uitvaart wordt tot in detail nagespeeld, waarbij muziek, theater en informatieve momenten elkaar afwisselen.
De locaties zijn de dorpskern van Midwolde, de kerk van Midwolde en het borgterrein van Nienoord. Om 11.00 begint de dag met een concert in de kerk van Midwolde. Vanaf 13.30 start de begrafenisstoet vanaf de borg Nienoord. De lijkrede en begrafenis zullen om 15.00 uur beginnen in de kerk van Midwolde, waarna om 16.30 met het drinken van leedbier de dag wordt afgesloten.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder