nieuws

Facultatieve
Sponsors

Themanummer Kerkelijke begraafplaatsen | De Begraafplaats, juni 2020

4 juni 2020


Zojuist is de nieuwe editie van De Begraafplaats, juni 2020 verschenen. Het betreft een themanummer met als thema "Kerkelijke begraafplaatsen".

Hierin o.a.:
Verdeeld tot op het bot.
Het hokjesdenken tekent zich nergens zo scherp af als op begraafplaatsen. En dat neemt in deze tijd van toenemende pluriformiteit en individualisering alleen maar toe: ieder zijn eigen begraafplaats. Terwijl, als we ergens gelijk zijn, dan is het wel in het graf.

Limburg ruimt lukraak.
Er wordt geruimd in Limburg zonder dat wordt afgevraagd of de grafmonumenten enige (cultuur)historische waarde hebben. Er moet iets veranderen, want de tijd dringt willen we de karakteristieke uitstraling en sfeer van een eeuwenoude rooms-katholieke begraafcultuur bewaren.

De eeuwigheid garanderen - Een taak van de overheid?
Nog voor coronatijd overwogen steeds meer begraafplaatsen (opnieuw) eeuwigdurende graven uit te geven. Tijdens coronatijd voelen veel gemeenten de druk dit versneld te gaan doen om tegemoet te komen aan de wens van moslims naar eeuwigdurende grafrust in Nederland. Maar is dit wel een taak van de overheid?

Tekort aan islamitische c.q. eeuwigdurende graven.
Het nieuwe virus dat dit voorjaar mensen aan huis bindt en grenzen deed sluiten, maakte opeens heel duidelijk dat veel moslims een ‘eeuwigdurend graf’ willen en vrezen dat er daarvan in Nederland niet genoeg voorhanden zijn. Want ‘voor onbepaalde tijd’ is voor veel moslims te vaag. En een plek op een natuurbegraafplaats te openbaar.

Hoe het ook kan.
De Protestantse Gemeente van Burgum gaat wegens ruimtegebrek de begraafplaats bij de Kruiskerk uitbreiden. Het geld daarvoor komt uit de eigen reserve. Waarom gaat het zo goed in Burgum? Hoe zijn de beslissingen over de uitbreiding genomen? Hoe klaar is Burgum voor de toekomst?

In 2020 bestaat de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen 25 jaar. In dit jubileumjaar heeft de LOB een speciale aanbieding: een jaarabonnement 2020 voor €19,50 i.p.v. € 45. Zie voor meer informatie: https://www.begraafplaats.nl/abonnement-de-begraafplaats.
Een los nummer kost €10 en is te bestellen door een mail te sturen naar lob@begraaafplaats.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >