nieuws

Facultatieve
Sponsors

Themadag Terebinth op begraafplaats Heemstede: begraven op een buitenplaats

3 maart 2023


Graf van Bart de Graaff (1967-2002). Foto Korrie Korevaart

Terebinth, nationale stichting voor funerair erfgoed, organiseert op zaterdag 15 april in Heemstede een themadag over de geschiedenis van de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan. De begraafplaats werd in 1828 aangelegd op een deel van de voormalige buitenplaats Westermeer. De ontwerper was niemand minder dan de bekende architect en tuinarchitect Jan David Zocher jr.

De omgeving – met diverse landgoederen en buitenplaatsen – tekent de geschiedenis van de begraafplaats. Er is hier een grote variatie aan grafmonumenten te zien in allerlei stijlen en van allerlei mensen. Hoogleraar David Jacob van Lennep (1774-1853) is er begraven, maar ook de oprichter van omroep BNN, Bart de Graaff (1967-2002).


Graf van Bart de Graaff (1967-2002). Foto Korrie Korevaart

Verleden, heden en toekomst
Historicus Marc de Bruijn kent de begraafplaats als geen ander, en was nauw betrokken bij de restauratie van de grafkapel van de familie Van Vollenhoven en bijbehorende grafkisten. Hij geeft ’s ochtends een presentatie over de lotgevallen van deze bijzondere begraafplaats en gaat ook in op de toekomst. Ook het aandeel van de vrijwilligers van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek komt aan bod; zij doen veel voor de instandhouding van deze begraafplaats.

De kunst van de Zochers
Carla Oldenburger heeft een lange staat van dienst: zij studeerde biologie, was conservator van Wageningen Universiteit en houdt zich al jarenlang bezig met architectuur en landschap, en met de architectenfamilie Zocher in het bijzonder. ’s Middags gaat haar presentatie over de karakteristieke kenmerken van hun werk: wie was nu de aanlegger van deze begraafplaats en wat valt er te zeggen over de tuinhistorische aspecten van deze begraafplaats als onderdeel van een voormalige buitenplaats?

Rondleiding en bezoek aan de grafkapel Van Vollenhoven
Marc de Bruijn verzorgt ’s middags een rondleiding op de begraafplaats. Speciaal voor de deelnemers aan deze dag gaat de prachtig gerestaureerde grafkapel van de familie Van Vollenhoven open. Kortom: een interessant programma om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze interessante plek en de activiteiten om deze in stand te houden.

Plaats en tijd: 10.30-16.00 uur, op de Algemene Begraafplaats, Herfstlaan 3, 2104 AV Heemstede. Aanmelding: z.s.m. via bureau@terebinth.nl (of: tel. 06 2417 3646). Informatie over het programma: www.terebinth.nl. Kosten: 30 (donateurs) en 40 euro (niet-donateurs), incl. koffie/thee, lunch en afsluitend drankje.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >