nieuws

Facultatieve
Sponsors

Themadag stichting Terebinth in ’s-Heerenberg: Begraven in Montferland

21 maart 2022

Rondleiding over de protestantse begraafplaats naast Huis Bergh
N.H. Begraafplaats bij kasteel Berg. Foto Jack Ariëns

Terebinth, nationale stichting voor funerair erfgoed, organiseert op zondag 3 april in ’s-Heerenberg een themadag over Begraven in Montferland. Aandacht krijgen drie historische begraafplaatsen: de Joodse Begraafplaats (gesticht ca. 1752), de Protestantse Begraafplaats bij kasteel Berg (met een grafkelder van vóór 1638) en de Oude R.K. Begraafplaats De Goede Herder (in 1863 ingewijd). Hoe is de stand van zaken rond deze begraafplaatsen? Wat wordt er gedaan aan het behoud?

Rondleiding over de protestantse begraafplaats naast Huis Bergh

In de ochtend geeft Jack Ariës een rondleiding over de N.H. begraafplaats naast Huis Bergh. Hij maakte in 2017 in opdracht van de gemeente Montferland een inventarisatie van begraafplaats Martinus in Didam en van de Oude R.K. Begraafplaats in ’s-Heerenberg. Hij spant zich met medestanders in om deze begraafplaatsen toekomstbestendig te maken. Doelen zijn: een mooie (her) bestemming van deze begraafplaatsen met een goede publieke functie, en om te beginnen daarvoor draagvlak te creëren.

Herstel van Joodse begraafplaats

In de middag houdt Frits Frauenfelder een rondleiding over de Joodse begraafplaats in ’s-Heerenberg. Hij vertelt wat er inmiddels gedaan is en hoe de planning er verder uitziet. Hij is bestuurslid van de Heemkundekring Bergh en zet zich actief in voor behoud en restauratie van de Joodse begraafplaats.


N.H. Begraafplaats bij kasteel Berg. Foto Bert Lever

Bezoek aan de Oude R.K. Begraafplaats

Daarna leidt Jack Ariës de deelnemers aan deze dag rond op de Oude R.K. Begraafplaats aan de Oude Doetinchemseweg / Lengelseweg. De vraag is wat er hier gedaan kan worden om een herbestemming, restauratie en het behoud van deze monumentale plek te realiseren. Deze vraag is actueel, omdat er sprake is van het opheffen van de busroute (met -halte) die circa veertig jaar geleden dwars door de oude begraafplaats is aangelegd.

Plaats en tijd:

Start om 11.00 uur in Grandcafé De Snor, Molenstraat 2 in ’s-Heerenberg, tot 17.00 uur. Aanmelding: uiterlijk 28 maart a.s. via bureau@terebinth.nl. Voor detail-informatie over het programma: www.terebinth.nl. Kosten: 20 (donateurs) en 25 euro (niet-donateurs)

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >