nieuws

Facultatieve
Sponsors

Themadag stichting Terebinth in Maastricht: Begraafcultuur in Limburg

5 augustus 2019

Rondleiding op de algemene begraafplaats Tongerseweg
Oudste deel van de begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht.

Terebinth, de nationale stichting voor funerair erfgoed, organiseert op zaterdag 24 augustus in Maastricht een themadag over de Limburgse begraafcultuur. De belangrijkste vragen die op deze dag aan de orde komen: wat is de geschiedenis van de begraafcultuur in Limburg en wat is er bijzonder aan? En: hoe zal die zich gaan ontwikkelen?

Rondleiding op de algemene begraafplaats Tongerseweg

In de ochtend geeft Corry de Koster een rondleiding, met aandacht voor de geschiedenis en de cultuur van deze prachtige begraafplaats, inclusief de grafmonumenten en de mensen die er begraven zijn. In het groot is deze begraafplaats wat het kerkhof in de dorpen is voor de dorpsgemeenschap: een historisch archief én een rustgevende wandelplek. Deze begraafplaats is bovendien een ware beeldentuin, met werk van alle bekende Maastrichtse beeldhouwers.

Lezing: verdwijnt de begraafcultuur in Limburg?

In de middag houdt historicus Maurice Heemels zijn lezing over de rooms-katholieke begraafcultuur die in hier eeuwenlang de gang van zaken rond dood en begraven heeft gekenmerkt. In het tweede deel van zijn presentatie geeft hij aan hoe deze cultuur aan het verdwijnen is, onder andere als gevolg van de ontkerkelijking na 1970. Hij pleit voor de bescherming van kerkhoven als cultureel erfgoed.
Heemels schreef een proefschrift over de begraafcultuur in Roermond tussen 1870 en 1940. Hij is mede-oprichter en oud-voorzitter van de Stichting Oude Kerkhof, die in 1996 werd opgericht om de begraafplaats in Roermond voor verder verval te behoeden.
Na de lezing is er gelegenheid voor vragen en discussie.

Plaats en tijd

Begraafplaats aan de Tongerseweg 292, 6215 AC Maastricht, van 10.15 tot 16.00 uur. Aanmelding: uiterlijk 15 augustus a.s. via bureau@terebinth.nl. Voor detailinformatie over het programma: www.terebinth.nl. Kosten: 30 (donateurs) en 35 euro (niet-donateurs).


Oudste deel van de begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Maastricht op www.uitvaart-maastricht.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE