Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

The Last Image in De Balie

met o.a. Natasja van den Berg, Lex Runderkamp, Tom Daams, Fleur Launspach, Brigitte van der Sande, Babs Bakels, Margriet Schavemaker, Eddy van Wessel en Ramón Gieling

donderdag 6 maart 2014

De Balie en het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover organiseren op 12 en 20 maart twee programma’s over de driehoeksverhouding tussen de dood, de camera en toeschouwer, naar aanleiding van de tentoonstellingsreeks The Last Image. De eerste bijeenkomst op 12 maart, ‘Shooting Bullets, Shooting Images’, staat in het teken van de ethische codes van de burgerjournalistiek in tijden van oorlog en revolutie. Te gast zijn o.a. publiciste en columniste Natasja van den Berg, curator Babs Bakels, NOS-verslaggever Lex Runderkamp, oorlogsfotograaf Tom Daams, curator Brigitte van der Sande en journalist Fleur Launspach.

The Last Image #1: Shooting Bullets, Shooting Images – 12 maart

Was ooit het gezegde ‘de pen is machtiger dan het zwaard’, tegenwoordig luidt het ‘de iPhone is machtiger dan de Kalasjnikov’. De dood is een mediaverschijnsel geworden. De smartphone is verworden tot een wapen: shooting bullets, shooting images. In hoeverre is er nog sprake van ethiek nu elke doorsnee burger met een mobieltje opnamen van gewelddadigheden de wereld in kan sturen, en het beeld van de dood directer en dichterbij is dan ooit? En welke rol speelt de professionele journalistiek?
Dit programma vindt plaats in het kader van de tentoonstellingsserie The Last Image van Museum Tot Zover, over de dood door het oog van de lens. Naast fatale registraties van Syrische burgerjournalisten zijn er ook andersoortige laatste beelden en sterfprocessen op het web te vinden. Welk verhaal vertelt een laatste registratie van iemand die sterft? Welke extra dimensie heeft een laatste opname van iemand die is overleden? Welke rol speelt het internet in de verspreiding van de openbare dood, het sterven voor een publiek? In The Last Image worden voetnoten geplaatst bij doodsbeelden die dienen als afscheid, eerbetoon, protest, terreur, bewijs, digitale nalatenschap, spektakel of herinnering.

The Last Image #2: Sometimes the Show Begins After it Finishes – 20 maart

De tweede aflevering van The Last Image in De Balie vindt plaats op 20 maart en staat in het teken van de relatie tussen kunst en werkelijkheid. Hoe beïnvloeden zij elkaar, wanneer het gaat om oorlogsvoering en beelden van de dood? Kunst is een morele vrijplaats en hoeft niet ‘waar’ te zijn. Maar als componist Karlheinz Stockhausen 9/11 het grootst denkbare kunstwerk in de hele kosmos noemt, is de wereld te klein. Stockhausen overschrijdt een ethische code, maar wie schrijft die? Een programma met o.a. Eddy van Wessel (oorlogsfotograaf), Margriet Schavemaker (conservator en hoofd onderzoek en publicaties Stedelijk Museum Amsterdam), en Ramón Gieling (filmmaker en schrijver).

The Last Image #1: Shooting Bullets, Shooting Images
Waar: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Wanneer: 12 maart, 20:00 uur
Tickets: € 9,50 / 7,- (met korting CJP/Stadspas/Student)
Tickets te koop via http://www.debalie.nl/agenda/programma/the-last-image%3a-shooting-bullets-shooting-images/e_9489065/p_11337287/ of via de kassa van De Balie.

The Last Image #2: Sometimes the Show Begins After it Finishes
Waar: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Wanneer: 20 maart, 20:00 uur
Tickets: € 9,50 / 7,- (met korting CJP/Stadspas/Student)
Tickets te koop via http://www.debalie.nl/agenda/programma/the-last-image%3a--/e_9489067/p_11337305/ of via de kassa van De Balie.

The Last Image in Museum Tot Zover
De tentoonstellingsreeks The Last Image van Museum Tot Zover bestaat onder meer uit de tentoonstelling The Pixelated Revolution van de Libanese kunstenaar Rabih Mroué, nog tot en met 8 juni te zien in Museum Tot Zover, en uit de online expositie www.thelastimage.nl

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder