nieuws

Facultatieve
Sponsors

Thanatopraxie steeds vaker toegepast

16 oktober 2010

Steeds meer mensen kiezen na hun dood voor thanatopraxie, dat meldt het AD. Bij thanatopraxie worden mensen na hun dood licht gebalsemd. Hierdoor wordt het ontbindingsproces voor een aantal dagen stilgezet waardoor er geen koeling nodig is voor de overledene.

Een woordvoerder van uitvaartorganisatie Dela laat in het AD weten dat thanatopraxie steeds vaker wordt toegepast. Sinds januari van dit jaar is de methode waarbij een conserveermiddel aan het lichaam wordt toegevoegd toegestaan in Nederland. Een van de voordelen is dat een overledene thuis in eigen bed kan worden opgebaard zonder dat er een koelplaat gebruikt hoeft te worden. Daarnaast houdt het het vochtgehalte op peil waardoor het gezicht niet smaller wordt en het lichaam er natuurlijk uit blijft zien.

In het AD zegt de woordvoerder van Dela dat het lijkt alsof de overledene slaapt, deze zou er volgens hem ook minder dood uitzien. Dat laatste zou ook een nadeel kunnen zijn omdat het voor de nabestaanden moeilijker wordt om echt afscheid te nemen. Een overledene moet voor deze methode wel eerst worden overgebracht naar een uitvaartcentrum, want het kan niet thuis worden toegepast. Inmiddels zijn er in Nederland tientallen gediplomeerde thanatopracteurs.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE