nieuws

Facultatieve
Sponsors

‘Teveel’ laatste eer in het verkeer

Respect voor rouwstoet in praktijk niet waargemaakt

29 maart 2017

Gelet op de verkeersregels zijn Nederlanders erg tolerant als het gaat om de rouwstoet. Bijna tachtig procent van de weggebruikers zegt waar mogelijk voorrang te verlenen aan de hele stoet ongeacht de verkeersregels die gelden. De lijkwagen kan ook op minder steun van die regels rekenen dan we denken. Dat blijkt uit onderzoek van Nuvema uitvaartverzekeraar.

De rouwstoet is regelmatig negatief in het nieuws door gedrag van medeweggebruikers. Dit staat haaks op hoe de ruime meerderheid om zegt te gaan met de laatste rit. Een vijfde van de automobilisten houdt zich vast aan speciale verkeersregels die gelden voor een begrafenisstoet. Slechts één procent geeft aan rouwverkeer hetzelfde te behandelen als ieder ander verkeer. Al het overige verkeer (78%) laat de rouwstoet dus voor ook al zouden ze zelf voorrang hebben.

Verkeersregels grotendeels bekend

Hoewel men niet massaal de voorkeur geeft aan de specifieke verkeersregels, heeft 63 procent die kennis wel paraat. Zo weet ruim de helft dat volgauto’s in een rouwstoet speciale vlaggen bevestigd moeten hebben. Daarentegen denkt twee derde ten onrechte dat een rouwstoet binnen de bebouwde kom altijd voorrang heeft. Een kwart denkt zelfs dat de rouwstoet een rood stoplicht mag negeren. De verkeerswet van 2010 staat dat echter niet toe vanwege de verkeersveiligheid.

Rouwstoet zeldzaam fenomeen

Dat we de regels redelijk goed kennen is bijzonder omdat we ze zelden toe hoeven te passen. Zo kwam een kwart van de Nederlanders nog nooit een rouwstoet tegen in het verkeer. Voor ruim de helft is het een jaarlijks fenomeen en één op de vijf mensen zegt maandelijks een lijkwagen met volgauto’s voorbij te zien trekken. De rouwstoet is dus geen onderdeel van het dagelijks verkeer.

Praktijk bewijst tegendeel

Om te achterhalen of het onderzoek de juiste afspiegeling is van wat er feitelijk op de weg gebeurt, heeft Nuvema bij wijze van steekproef een rouwstoet op beeld vastgelegd. Tijdens de twee uur durende rit kreeg de stoet sporadisch voorrang. Ook schoten mensen zonder voorrang nog snel voor de stoet langs of glipten er zelfs tussendoor.

‘Het is spijtig om te constateren dat het respect dat mensen zeggen te hebben voor een rouwstoet niet wordt waargemaakt,’ aldus Emile de Jong van Nuvema. Zeker vanuit het perspectief van de nabestaanden komt de realiteit onderweg keihard binnen. We hopen met deze beelden dan ook de ogen van weggebruikers te openen. Het respect dat ze blijkbaar wel willen uiten komt nu niet over.’

Naast video’s zijn op de website ook de volledige onderzoeksresultaten van Multiscope en 11 rouwstoet-tips te vinden. Zo hoopt Nuvema naast de financiële kant ook bij te dragen aan een waardige uitvaart. Kijk voor meer informatie op www.nuvema.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE