nieuws

Facultatieve
Sponsors

Terebinth 2023-3 verschenen

7 september 2023

Eten rond de dood
Foto Bert Pierik

De algemene begraafplaats in Sittard krijgt het podium in dit nummer: begraaf- en Lahrhof is een wandeling waard. De katholieke mijnstreek is aan de grafstenen te herkennen. Bovendien ligt Toon Hermans er begraven. Net als Jan Lemmens, in de stad bekend als Jan de Boeienkoning.

Eten rond de dood

Redacteur Corine Hendriks bezocht de tentoonstelling over eten rond de dood in het Amsterdamse uitvaartmuseum Tot Zover. De cake bij de uitvaart is nog steeds een vast item, maar er is veel meer. Etnoloog Carolina Verhoeven vertelt in een interview wat zij in binnen- èn buitenland aan voedsel rond uitvaarten en begrafenissen gezien heeft.
De interesse voor traditionele kerkhoven bij de kerk in de binnenstad leeft op talloze plekken in Nederland. Stadsgids Louis Peeters schrijft over graven in en rond de Walburgiskerk in Zutphen.

De Gouden Terebinth

De vrijwilligers van de begraafplaats Keern in Hoorn sleepten de Gouden Terebinth 2022 in de wacht. Het bijbehorende geldbedrag hebben ze aan een herdenkingsbank besteed. De onthulling van de opvallende mozaïekbank was op 10 mei jl.
De deadline voor de aanmelding van kandidaten voor de Gouden Terebinth 2024 komt er al weer aan: 22 oktober 2023. Zie www.terebinth.nl.


Onthulling van herdenkingsbank.Foto Louis Laan

Onderwijs op de begraafplaats

De derde aflevering van de serie over de begraafplaats als klaslokaal geeft suggesties hoe docenten hun leerlingen in contact kunnen brengen met begraafplaatsen, op Open Monumentendag en op andere momenten.
De omgang met groen en met mensen op begraafplaatsen was bepalend voor de cursussen van docent Chris Potze aan het Zone-college in Zwolle. Hij kijkt in de rubriek Uit het veld terug op zijn loopbaan. En er staat nog veel meer in dit nummer, zoals het programma van de themadag Gedenkwaardig erfgoed op buitenplaatsen op 5 oktober a.s. op Slot Zuylen.

Bestellen?

Losse nummers kosten 7,50 euro (incl. verzending); een abonnement kost 35 euro per jaar, e-mail: bureau@terebinth.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >