nieuws

Facultatieve
Sponsors

Tentoonstelling: This Body that once was you

19 oktober 2020


Foto: Ilya Rabinovich

Mediteren over de eigen dood in een veld van verneveld botstof. Tentoonstelling This body that once was you is een individuele audio-ervaring waarin men sterft als voorbereiding op het onvermijdelijke einde. De installatie van Babs Bakels en Vibeke Mascini is op afspraak te bezoeken op 17,18, 23, 24 en 25 oktober in puntWG, Amsterdam.

De audio-installatie This body that once was you is een oefening in het sterven. Gezeten in een veld van fijn botstof -afkomstig uit menselijk bot- visualiseert de bezoeker zijn eigen dood. Babs Bakels (kunstenaar en voormalig curator van uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam) en Vibeke Mascini (kunstenaar en schrijver) baseerden zich op The nine cemetery contemplations, een boeddhistische meditatie uit de Maha Satipatthana sutta, die zich specifiek richt op lichamelijke onthechting en doodsbewustzijn. Onder begeleiding van de Amerikaanse Zen-priester Joan Halifax ondergingen Bakels en Mascini de meditatie. Die begint met de zin “Je bent vandaag gestorven” en volgt het uiteenvallen van het lichaam in negen stadia, tot het moment waarop botten in stof opgaan en volledig oplossen in hun omgeving.


Foto: Ilya Rabinovich

Het ontbindingsproces wordt plastisch omschreven, maar wat gebeurt er op biologisch en moleculair niveau als ons lichaam uiteenvalt? Op welke manier keren we terug in de elementaire keten? Welke chemische processen vallen daarmee samen? Bakels en Mascini hebben wetenschappers en andere specialisten gevraagd om te reageren op de stadia van ontbinding zoals beschreven in de The nine cemetery contemplations.

This body that once was you is het resultaat van deze gesprekken: een intieme audio-ervaring beschikbaar voor één persoon. In een gesproken stream of conscience wordt de luisteraar begeleid van de laatste ademtocht naar de transformatie in glimmende kevers en flarden van DNA in het heelal.

Alle materie is vergankelijk, zowel wetenschappers, filosofen als boeddhisten zijn het daarover eens. In hoeverre hebben stervelingen deze gedachte geïnternaliseerd, omarmen wij de dood als vormend principe voor het leven? Reflecterend op de vraag “wat is dood” tekent zich in This body that once was you een realiteit af waarin de dood een tastbare plaats krijgt.

De individuele audio-ervaring duurt circa 30 minuten en is op afspraak gratis toegankelijk op: 17,18, 21, 23, 24 en 25 oktober. Time slots reserveren via de Facebook event page This body that once was you, of via thisbodythatoncewasyou@gmail.com Adres: puntWG, WG plein t/o nr.80, 1054DM Amsterdam.

Reageer op dit artikel

Reacties:


25 oktober 2020 om 10:06

Marja Brouwer

23 oktober in de avondkrant en vandaag de laatste dag. Dat gaat helaas niet lukken, omdat ik niet in Amsterdam woon. Jammer.


23 oktober 2020 om 19:23

fierman bennink bolt

zeer boeiend, ik ben 92 en vaak houd ik me met de dood bezig. Ik wil niet
begr aven worden, maar begraven in de grond zond er kist.


23 oktober 2020 om 19:22

fierman bennink bolt

zeer boeiend, heel vaak (ik ben92) houd ik me met de dood bezig. Ik wil
niet gevcr emeerd worden, maar begraven in de grond zonder kist.


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE