nieuws

Facultatieve
Sponsors

Tentoonstelling 'Rituelen rond de dood' in Delfts museum Nusantara

11 september 2002


Van zondag 29 september 2002 tot en met zondag 2 maart 2003 vindt in Museum Nusantara in Delft de tentoonstelling 'Rituelen rond de Dood' plaats. De tentoonstelling laat zien hoe Indo's, Javanen, Chinezen, Molukkers en Baliërs in Nederland nu en in Indonesië vroeger aan de hand van hun eigen geloof en traditie afscheid nemen van overledenen. Basis van de rituelen vormen de geloven van de bevolkingsgroepen: hindoeïsme, christendom, islam en boeddhisme/confucianisme/taoïsme. 'Rituelen rond de Dood' is voor iedereen die meer wil weten over uitvaart bij andere culturen.

Verbrandingsstier
Gastconservatrice Sylvia Pessireron: 'De half miljoen uit Indonesië afkomstige Nederlanders hebben hun uitvaartrituelen grotendeels in stand gehouden. Maar rituelen als een brandstapel voor de overledene - bij Baliërs gebruikelijk - zijn in Nederland onmogelijk. Het aanpassen van rituelen en gebruiken naar het 'hier en nu' wordt met voorwerpen en videobeelden uitgebeeld. Per groep zijn voorwerpen te zien die verbonden zijn aan het laatste afscheid. Zoals een levensgrote verbrandingsstier uit Bali, gemaakt van bamboe en papier-maché. Een dwarsdoorsnede van een Javaans graf laat zien wat de Islamitische wijze van begraven is. Ook is verschillende rouwkleding te zien en tonen zielentabletten en een voorouderaltaar de Chinese wijze van herdenken.'

Unieke interviews
In het midden van de tentoonstellingsruimte staat een informatiezuil. Op verschillende schermen draaien video's met unieke interviews van mensen uit de vijf bevolkingsgroepen.
De tentoonstelling geeft uit Indonesië afkomstige Nederlanders de gelegenheid met hun oorspronkelijke gebruiken (hernieuwd) kennis te maken. Nederlanders zonder een dergelijke achtergrond kunnen meer te weten komen over andere gebruiken en rituelen en krijgen een indruk hoe een uitvaart anders kan.

Museum Nusantara, Sint Agathaplein 4-5, Delft
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zondag 13.00-17.00 uur
Telefoon: 015 260 23 58

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Delft op www.uitvaart-delft.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >