nieuws

Facultatieve
Sponsors

Te zien op Uitvaartbeurs Amsterdam: een interactief gedenkteken aangedreven door beweging

14 april 2017

Beeld, geluid en licht door beweging

Den Hollandsche gedenktekens uit Elst (Gld) heeft een geheel nieuw gedenkteken ontworpen en ontwikkeld dat beeldende herinneringen vertoont en wordt aangedreven door beweging. Bij het ontwerp van dit nieuwe gedenkteken spelen het design en het delen van persoonlijke herinneringen een belangrijke rol. Op 22 april kan iedereen een eerste indruk krijgen van dit interactieve gedenkteken op de uitvaartbeurs in de Westerkerk in Amsterdam.

Beeld, geluid en licht door beweging

In de afgelopen jaren zijn er in de grafmonumenten-branche al verschillende pogingen gedaan om grafmonumenten te innoveren met behulp van digitale beeldschermen. In veel gevallen blijken dit soort monumenten kostbaar te zijn, terwijl de functionaliteit achterblijft en er te weinig meerwaarde is ten opzichte van een traditioneel grafmonument. Den Hollandsche heeft dit anders aangepakt en juist gekeken naar manieren om het bezoeken van een begraafplaats een andere beleving te geven. Daarvoor moet het voor jong en oud fijner worden om de begraafplaats vaker te bezoeken..

Het nieuwe interactieve gedenkteken van Den Hollandsche Gedenktekens maakt een bezoek aan een begraafplaats leuker voor kinderen en waardevoller voor families. Door te draaien aan het wieltje wordt er stroom opgewekt en deze groene stroom wordt weer gebruikt om persoonlijke herinneringen te laten zien en horen in de vorm van foto’s, video’s, gesproken tekst, geluiden en muziek. Deze herinneringen zijn voor de familie en nabestaanden alleen en zij kunnen dit zelf veranderen, zo vaak als ze willen.

‘Zullen we naar opa gaan?’

De bedenker van het interactieve gedenkteken, Martijn van der Veen, licht toe: “Wij willen bij Den Hollandsche mensen bekend maken met een nieuwe wereld van gedenken. Als je nu om je heen kijkt zie je dat veel gedenktekens hard en statisch zijn. Wij willen dit veranderen door meer dynamiek in gedenktekens te brengen. Dynamiek door beweging en het opwekken van energie, om zo herinneringen via het interactieve gedenkteken te laten horen en zien. Samen met de familie kun je steeds nieuwe beelden, geluiden en herinneringen kiezen. Hierdoor willen we ook jongere generaties aanspreken en hen bewegen om vaker de begraafplaats te bezoeken.” Van der Veen schetst het beeld verder:“Stel je voor dat een kind aan de ouders vraagt: ´zullen we naar opa gaan en mag ik dan draaien? Ik wil hem graag zien!´ Dat is toch prachtig?”


Verkrijgbaar in 8 inspiratiewinkels

Het interactieve gedenkteken is één van de nieuwe gedenkconcepten die Den Hollandsche Gedenktekens ontwikkeld. Het interactieve gedenkteken bevindt zich in de laatste fase van ontwikkeling en binnenkort wordt het eerste prototype afgerond. Dit jaar nog krijgt het interactieve gedenkteken ook de mogelijkheid om gekoppeld te worden met een smartphone, zodat nabestaanden op een simpele manier met de smartphone herinneringen kunnen delen. Den Hollandsche gaat dit prototype tonen op de uitvaartbeurs in de Westerkerk in Amsterdam op 22 april aanstaande. Mensen kunnen vanaf mei 2017 het nieuwe gedenkteken komen bekijken in één van de acht inspiratiewinkels van Den Hollandsche verdeeld over Nederland.

Voor afbeeldingen en informatie over het interactieve gedenkteken kunt u terecht op www.denhollandsche.nl/grafmonumenten/interactief-gedenken/

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >