nieuws

Facultatieve
Sponsors

Symposium over preventie van en rouw bij zelfdoding

28 maart 2016

Er is zelfs geen geschikt woord voor. ‘Zelfmoord’ klinkt onnodig hard. ‘Zelfdoding’ staat in de Dikke van Dale als ‘eufemisme voor zelfmoord’. ‘Suïcide’ is dokterstaal, en net zo goed een eufemisme. Dit geeft al aan welke taboes er rusten op het onderwerp zelfdoding. Rouw na zelfdoding is dan ook nog altijd een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Terwijl de complexiteit – tegenstrijdige gevoelens, onbegrip van de buitenwereld - het rouwen in de weg kan staan.

De cijfers (uit 2014, www.cbs.nl) laten voorzichtig goed nieuws zien. Want voor het eerst in jaren is het aantal zelfdodingen niet gestegen. Desalniettemin maken in Nederland elke dag gemiddeld vijf mensen een einde aan hun leven. De meesten (zes op de tien) zijn mensen tussen de 40 en 65 jaar. Maar ook onder jongeren komt zelfdoding helaas vaak voor. Openheid is de sleutel voor het doorbreken van het taboe. Dat is dan ook de titel en de rode draad van dit zesde symposium Levamentum. Waarin we, voor het eerst, ook aandacht besteden aan preventie. Wat kun je doen als je weet dat iemand denkt aan zelfmoord? Zijn er manieren om zelfdoding te voorkomen? Experts delen de nieuwste inzichten met u in lezingen en workshops. Ook het ervaringsverhaal krijgt alle ruimte, deze keer in de vorm van een indrukwekkende documentaire.

Het wordt, kortom, een programma dat de moeite waard is. U bent van harte welkom!

vrijdag 27 mei 2016
13.00 Ontvangst
13.30 Welkom
13.40 Rondom suïcide – Jos de Keijser nieuwe inzichten voor preventie en ondersteuning van nabestaanden
14.25 Workshops 1. Van app tot 113 online – Derek de Beurs preventie nieuwste inzichten & ontwikkelingen 2. Verwarring na zelfdoding – Monique van het Erve rouwondersteuning na zelfdoding
15.35 Pauze
16.00 Documentaire met drie ervaringsverhalen, toegelicht door Jan en Piety van Wieren
16.55 Afsluiting
17.00 Informeel napraten.

Datum en locatie
Vrijdag 27 mei 2016 van 13.00 tot 17.00 uur. Urbana, Wipstrikkerallee 213, 8025 AH Zwolle www.urbana.nl Urbana is zowel per auto als per openbaar vervoer goed bereikbaar. Parkeren is gratis.
Voor wie Managers, leidinggevenden, (huis)artsen, praktijkondersteuners GGZ, verpleegkundigen, psychologen, andere zorgverleners, docenten en leidinggevenden in het onderwijs, rouwconsulenten en rouwbegeleiders, uitvaartondernemers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden. Accreditatiepunten zijn voor een aantal beroepen aangevraagd. Neem contact op voor meer informatie.

Aanmelding en kosten U kunt zich aanmelden tot 18 mei 2016 per mail: info@levamentum.nl of via www.levamentum.nl. Vermeld s.v.p. voor welke workshop u zich wilt inschrijven. Deelname kost € 130 voor beroepskrachten en € 85 voor vrijwilligers. Elke tweede aanmelding van een rechtspersoon of vrijwilligersorganisatie krijgt 10 procent korting. De prijzen zijn inclusief btw. Na uw inschrijving ontvangt u een factuur. Uw inschrijving is definitief na betaling. Het aantal plaatsen is beperkt en deelname gaat op volgorde van aanmelding en betaling. Daarom: wacht niet te lang met aanmelden! Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Levamentum, Leonie Troost: info@levamentum.nl, 0527 712 042 of 06 49 139 123.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >