nieuws

Facultatieve
Sponsors

Stripboek laat jongeren nadenken over keuze tussen cremeren en begraven

3 september 2009


Cremeren of begraven? Het is niet direct een vraag waar je voortdurend bij stilstaat. En al zeker niet als je jong bent. Dat is dan ook de reden dat er op initiatief van het Aanmoedigingsfonds Koninklijke Facultatieve een stripboek is ontwikkeld waarin deze vraag op een ook voor jongeren toegankelijke manier ter sprake komt.

Het eerste exemplaar van dit stripboek – Roy’s geheim – werd op 2 september door Wiel Hillebrandt, voorzitter van de Koninklijke Facultatieve, in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover aangeboden aan striptekenaar Kees Sparreboom.Eerder dit jaar ontwikkelde de Koninklijke Facultatieve - met hetzelfde onderwerp - ook een boekje en een website (www.cremerenofbegraven.nl).
De strip Roy’s Geheim – met tekeningen en teksten van Kees Sparreboom - vertelt het verhaal van de zestienjarige Roy en zijn opa. De twee hebben een hechte band. Die relatie is zo hecht dat opa zijn kleinzoon vertelt over een hele persóónlijke keuze die hij gemaakt heeft en die hij alleen aan Roy toevertrouwt. Het geheim zet ook de jonge Roy aan het denken…

Hoe moeilijk en ver van je bed…
Volgens Wiel Hillebrandt, voorzitter van de Koninklijke Facultatieve, weet lang niet iedereen hoe zijn of haar uitvaart eruit ziet. “En dat is jammer, omdat het juist voor nabestaanden heel prettig is als niet zij die emotionele beslissing over begraven of cremeren hoeven te nemen. Dat niet iedereen wéét wat hij wil, heeft er vaak mee te maken dat er te weinig kennis is over wát er mogelijk is. Voorlichting is dus belangrijk. De strip Roy’s Geheim wil ook jongeren laten nadenken over de keuze tussen cremeren of begraven. Het is verstandig – hoe moeilijk en ver van je bed het ook is – daar toch tijdig bij stil te staan.”
Roy’s Geheim is ontwikkeld vanuit de gedachte dat iedereen een bewúste keuze moet kunnen maken tussen cremeren en begraven. De Koninklijke Facultatieve - in 1874 opgericht met als doel cremeren in Nederland mogelijk te maken - liet onder andere het eerste crematorium in Nederland bouwen (Crematorium Westerveld, 1913). Om zich volledig op ideële activiteiten te kunnen richten werden de zakelijke activiteiten in 1990 ondergebracht in 'de Facultatieve Groep'. Deze Groep is inmiddels mondiaal actief met zelfstandige werkmaatschappijen op het gebied van techniek en dienstverlening. Tot 'de Facultatieve Groep' behoren onder andere acht crematoria en twee begraafplaatsen.

Nu alvast stil staan…
“Het is juist ook voor jongeren erg belangrijk nu alvast stil te staan bij een moeilijk onderwerp als cremeren en begraven”, zegt Henry Keizer, voorzitter van de Raad van Bestuur van 'de Facultatieve Groep'. “Ik ben er echter van overtuigd dat de strip Roy’s Geheim in elk geval aan het denken kán zetten. En daar gaat het om.”

Roy’s Geheim (isbn 978-90-808697-2-1) kost € 9,75 en is verkrijgbaar via de Koninklijke Facultatieve: 070 – 351 88 00 of info@koninklijkefacultatieve.org. De strip wordt tevens verkocht in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover (Amsterdam), Begraafplaats & Crematorium Westerveld (Driehuis), Crematorium Dieren, Begraafplaats & Crematorium Moscowa (Arnhem), Crematorium Jonkerbos (Nijmegen) Rouwcentrum & Crematorium De Boskamp (Assen) en Crematorium Kranenburg (Zwolle). Meer informatie via www.koninklijkefacultatieve.org en www.cremerenofbegraven.org.

Koninklijke Facultatieve
De Koninklijke Facultatieve is opgericht in 1874 met als doel cremeren in Nederland mogelijk te maken. De Vereniging zet zich voortdurend in voor het bevorderen van een bewúste keuze door iedereen tussen cremeren en begraven.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE