nieuws

Facultatieve
Sponsors

Stijlvolle en honderd procent ecologische ‘biokist’ gepresenteerd

25 februari 2014


Nieuwkomer Onora b.v. brengt begin volgend jaar een unieke grafkist op de markt. Afgelopen week werd het prototype van deze ‘biokist’ gepresenteerd bij een bevriende uitvaartondernemer in Helmond. De kist is duurzaam, licht en heeft een vloeiende vormgeving met afgeronde hoeken.

Het initiatief voor de honderd procent biologische grafkist komt van productontwerpster Marieke Havermans. Het idee ontstond vijf jaar geleden toen haar schoonmoeder overleed. Het viel de uit ’s-Hertogenbosch afkomstige onderneemster op dat het merendeel van de huidige kisten milieuonvriendelijk is. Dit komt doordat er in deze kisten grote hoeveelheden materiaal als lijm, plastic, metaal of spaanplaat wordt verwerkt. Zelfs veel eco-kisten zijn niet volledig duurzaam. Vanwege het gebruikte materiaal of omdat deze uit een ver land komen met als gevolg milieubelastend transport.

Havermans die eerder ketchupflessen van bioplastic ontwikkelde, ziet in bioplastic de ideale grondstof voor grafkisten. Bioplastic wordt gemaakt van organisch afval als aardappelschillen. Het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar. Dat wil zeggen dat wanneer het toegepast wordt voor het maken van een kist, deze kist geen vervuiling in de grond of na verbranding, in de lucht veroorzaakt.

Makkelijker en lichter dragen

Makkelijker en lichter dragen

De bodem en de deksel van de ‘biokist’ bestaan elk uit één stuk doordat de grondstof in een mal wordt gespoten. Voordeel is dat er geen spijkers of andere verbindingsstukken nodig zijn. Zelfs handgrepen zijn overbodig; aan de onderzijde van de kist is een draagrand geïntegreerd. De kist wordt gemaakt van Nederlands afval en ook hier geproduceerd. Bij de productie wordt bovendien minder materiaal gebruikt dan gangbaar. Dit alles maakt de milieu-impact van de ‘biokist’ kleiner dan die van nagenoeg alle andere kisten op de markt. Daarbij is de kist lichter en beter draagbaar.

De Onora kist zal in verschillende kleuren leverbaar zijn. Doordat de mallen voorzien worden van een lichte structuur en er tijdens het productieproces natuurlijke pigmenten worden toegevoegd, krijgt de kist van bioplastic een stijlvol modern uiterlijk. Optioneel is een volledig afbreekbare bekleding van hennepstof of van graszoden mogelijk.

Havermans verwacht dat de ‘biokist’ een antwoord is op de vraag van het groeiend aantal bewuste consumenten naar duurzame producten gedurende het leven én daarna. Een antwoord in de vorm van een stijlvolle écht duurzame kist welke niet duurder is dan de doorsnee kist.

Wilt u de Onora kist zien of meer informatie? Neem dan contact op met:
ONORA
Marieke Havermans
T.: 073-305 00 32
M. :06-41 20 91 40
E. info@onora.eu
www.onora.eu

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >