nieuws

Facultatieve
Sponsors

Stichting Onderhoud Begraafplaatsen Montfoort gaat twee oude begraafplaatsen onderhouden

19 december 2016


Bron: montfoort.nl

Op 15 december ondertekenden wethouder Vlaar (gemeente Montfoort) en de heren J.H.W. Geelkerken (voorzitter) en de heer A.P.M. Vlooswijk (secretaris) van de Stichting Onderhoud Begraafplaatsen Montfoort de beheers- en onderhoudsovereenkomst Begraafplaatsen Montfoort. Met de ondertekening is het beheer en onderhoud van de twee oude begraafplaatsen van Montfoort, de Algemene Begraafplaats op de Julianalaan en de R.K. Begraafplaats op de Lodewijkstraat, overgedragen aan de stichting.

In veel gemeenten in Nederland is door de gemeenteraden gevraagd om kritisch te kijken naar de kosten van begraafplaatsen en in veel gevallen is hieraan de opdracht gekoppeld om de begraafplaatsen kostendekkend in de begroting op te nemen. Ook in de gemeente Montfoort is dat het geval. In het project Keuzes Maken heeft de gemeenteraad op 7 juli 2014 besloten om de begroting meerjarig sluitend te maken. Een van de consequenties van dat besluit is een besparing op het onderhoud van de begraafplaatsen.

De afgelopen periode zijn verschillende opties onderzocht om te zien op welke wijze de kosten omlaag kunnen worden gebracht. Een relatief eenvoudige mogelijkheid was het naar beneden brengen van het onderhoudsniveau. Echter, na gesprekken met een aantal partijen is gebleken dat dit niet gewenst was. De gezamenlijke kerken hebben daarom uitgesproken dat zij het onderhoud op het huidige (hoogste) onderhoudsniveau kunnen uitvoeren, maar wel tegen lagere kosten. Een welkome uitspraak vindt wethouder Vlaar: “Ik heb er het volste vertrouwen in dat de begraafplaatsen door de beheersstichting vanuit de gezamenlijke kerken er nog mooier uit zullen zien. Het is mooi dat we op deze manier kunnen gaan samenwerken.”

Met ingang van 1 januari 2017 vallen alle onderhoudswerkzaamheden op de twee begraafplaatsen onder de verantwoordelijkheid van de stichting. Het gaat daarbij in het bijzonder om het dagelijks onderhoud op de begraafplaats. Alles wat direct met de graven te maken heeft, blijft onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Reageer op dit artikel

Reacties:


17 januari 2019 om 9:53

M.h. Tielens-buenen

Matiebue@kpn.nl
Graag advise en/of help bij beslissen
Graf 53 Theo Tielens 1936 1985

Wegens buxus mot verwijderen en nieuw soort begrenzing
Geen e-mail


The


19 december 2016 om 17:20

van Wijk

Fijn te lezen dat het onderhoud anders gedaan gaat worden. Vond het onderhoud erg slecht.
Onze zoon is begraven op de Julianalaan, wij moeten zelfs de heggetjes van degene die naast hem begraven is onderhouden.erg slecht. Ook de oorlogsgraven vind ik vreselijk onderhouden. Altijd onkruid. Hoop dat het nu beter gaat worden. Met vriendelijke groet Thea van Wijk- van Leur


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE