nieuws

Facultatieve
Sponsors

Start lotgenotengroep voor nabestaanden na zelfdoding

Interview Ton Baakman

13 september 2007


Tien jaar geleden kwam zijn moeder door verhanging om het leven. Na een aantal moeilijke jaren is Ton Baakman nu zover dat hij, gegroeid door deze traumatische ervaring, lotgenoten bijeen wil brengen en begeleiden om hun te laten zien dat je als nabestaande de zon weer kunt zien schijnen. Zijn beroep als psycholoog komt hierbij goed van pas.

Samen met Humanitas start Ton Baakman op dinsdag 25 september a.s. een lotgenotengroep voor nabestaanden na zelfdoding in de Hoeksche Waard: “Gebleken is dat nabestaanden vaak het gevoel hebben dat zij bij de reguliere hulpverlening niet echt terechtkunnen. Ze hebben vaak het gevoel dat de ander hen niet begrijpt, doordat de ervaring van zelfdoding zo uniek is. Ook in het dagelijks leven blijkt het erg moeilijk te zijn met anderen hierover te praten. In een lotgenotengroep is dat begrip er, daar vind je wel die herkenning en erkenning, omdat lotgenoten precies hetzelfde meemaakten, “ aldus een enthousiaste Baakman, die benadrukt dat hij de bijeenkomsten vooral ook positief wil laten zijn, in die zin dat, hoe diep het dal misschien ook voelt, je er weer uit kunt komen.

De vraag is alleen of nabestaanden erop zitten te wachten om een traumatische ervaring als zelfdoding weer op te rakelen. Baakman: “Uiteraard moet iedereen voor zichzelf besluiten of een lotgenotengroep iets voor hem of haar is. Als iemand diep in zijn hart kijkt en vindt dat deze ervaring inmiddels een plekje heeft gekregen, is dat prima. Maar als hij of zij het een plekje heeft gegeven door het heel diep weg te stoppen, en het nog steeds knaagt, dan is het vaak zo dat het bij een volgende nare ervaring dat alsnog uitkomt. Dan weet je dat je toch iets meeneemt. Deelname aan een lotgenotengroep zou dan een optie kunnen zijn.”

Baakman doet er alles aan om bijeenkomsten niet te zwaarbeladen te maken. “De traumatische ervaring van de zelfdoding van mijn moeder heeft mij ook veel gebracht. Doordat ik zoiets ergs heb meegemaakt, ben ik eigenlijk nergens meer bang voor. Het feit dat we geen controle over leven en dood hebben, heeft me ook een bepaalde rust gegeven, waardoor ik meer energie kan steken in dingen die ik wel in de hand heb, zoals mijn besluit om vanmiddag gezellig met mijn zoontje op te trekken. Mijn missie is om nabestaanden van zelfdoding een stap verder te helpen in hun rouwverwerking. Ik heb zelf gemerkt dat de reguliere hulpverlening tekortschiet en wil daarom de brug zijn die dit gat opvult door nabestaanden een duwtje in de rug te geven en hen krachtiger te maken.”

De lotgenotengroep start op 25 september 2007 en vindt tweewekelijks van 19.30 tot 22.00 uur plaats in Rouwcentrum Zuidema bij de algemene begraafplaats in ’s-Gravendeel, Maasdamseweg 1C. In totaal zijn er zes bijeenkomsten gepland, de kosten hiervoor bedragen € 75,- totaal.

Aanmelden kan bij Humanitas, Wim Stet, per e-mail: w.stet2@chello.nl of telefonisch: 0186- 609157. Voor meer informatie kan men eveneens bij Wim Stet terecht, of contact opnemen met Ton Baakman (024-3780836, 06-28124277, tb@snapjijhet.nl, www.snapjijhet.nl).

© Mieke van Leeuwen

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >