nieuws

Facultatieve
Sponsors

Staphorst onderzoekt kosten graven voor onbepaalde tijd

22 november 2011

De gemeente Staphorst laat het komende jaar onderzoeken wat de mogelijke tarieven worden voor graven die voor onbepaalde tijd worden uitgegeven. De uitkomsten van het onderzoek worden halverwege 2012 verwacht, dat meldt dagblad de Stentor.

Tot de onderzoeksresultaten bekent zijn wordt voorgesteld om 4.455 euro in rekening te brengen voor een enkel graf voor onbepaalde tijd en voor een dubbel graf 8.910 euro. Het college is bij dit tariefvoorstel gekomen door te kijken naar de kosten voor een graf voor de duur van 50 jaar en dit met drie te vermenigvuldigen. De gemeenteraad zal op 13 december een besluit nemen.

Het college wilde niet wachten op de resultaten van het onderzoek omdat het anders tot aan de implementatie van de onderzoeksresultaten geen geld mag vragen voor graven voor onbepaalde tijd. Als uit het onderzoek duidelijk wordt dat de prijzen voor deze graven lager liggen dat krijgen nabestaanden die teveel betaald hebben het geld terug.

Vorige maand besloot de gemeenteraad dat er een mogelijkheid moest komen om een graf voor onbepaalde tijd te kopen. In de volksmond een ‘eeuwig graf ’genoemd. Het college wilde eigenlijk gaan voor een maximale periode van 50 jaar waarbij nabestaanden na een halve eeuw het recht hebben om die periode te verlengen. Vooral de SGP was tegen dat voorstel, zij maakte zich sterk voor graven voor onbepaalde tijd. Ze doen dat vanuit de gedachte dat de overblijfselen van een overledene na de begrafenis onberoerd moeten blijven tot de dag van de wederkomst van Jezus waarop alle graven open zullen gaan. Volgens de SGP mag bij matig onderhoud wel het monument worden verwijderd maar niet de menselijke resten. Als de nieuwe begraafplaatverordening op 3 januari aanstaande ingaat, is het in Staphorst ook mogelijk om drie graven naast elkaar te kopen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >