nieuws

Facultatieve
Sponsors

Staat Wlb landeigenaar wel of niet toe om urnen bij te zetten op landgoed?

24 augustus 2011

Oorspronkelijk wilde landgoedeigenaar Van der Hart een natuurbegraafplaats realiseren op landgoed De Heerlijkheid Horssen. Maar na heftige protesten uit het dorp besloot hij er een urnengedenkpark van te maken. Van de provincie kreeg hij hiervoor een vergunning omdat het volgens artikel 62 van de Wet op de Lijkbezorging mogelijk is. Maar omwonenden zijn naar de rechter gestapt, dat meldt De Gelderlander.

Op 1 juli 2010 kreeg Van der Hart van de provincie Gelderland een vergunning. De provincie gaf deze af omdat in artikel 62 van de Wet op de Lijkbezorging staat dat ‘Een asbus kan worden bijgezet in een buiten een crematorium of begraafplaats gelegen bewaarplaats’. Op 12 mei bevestigde de rechtbank in Arnhem dat de vergunning geldig is. Omwonenden zijn daarop in beroep gegaan. De kwestie is in behandeling bij de Raad van State. Zolang het beroep loopt mogen er geen urnen worden begraven.

Op 1 juli van dit jaar volgde – terwijl het beroep nog loopt – toch de eerste bijzetting waarna in diezelfde maand nog drie urnen werden begraven op de begraafplaats. De eigenaar heeft de bijzettingen officieel gemeld, maar wil niet aanwijzen waar ze liggen begraven. Hierdoor kan de gemeente niet handhaven omdat er geen overtreding is geconstateerd.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ook geïnteresseerd in nieuws, trends en ontwikkelingen in de uitvaartbranche?
Volg ons op Twitter via @uitvaart!

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE