nieuws

Facultatieve
Sponsors

Staat verkoopt mausoleum Comenius

15 februari 2013

De Nederlandse staat wil het mausoleum van Jan Amos Comenius verkopen, dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Het graf van Comenius staat in Naarden, de 17e eeuwse geleerde wordt vooral in Tsjechië gezien als een held. De verkoop van het graf is daarom groot nieuws in het voormalig Oostblokland.

Comenius was een volgeling van de Boheemse reformator Johannes Hus. In Tsjechië en Slowakije wordt hij gezien als de grondlegger voor het moderne onderwijs. De geleerde staat nog steeds afgebeeld op Tsjechische bankbiljetten. Momenteel is er zelfs een handtekeningenactie gaande in het land om de geboortedag van Comenius uit te roepen tot nationale gedenkdag.

De stichting Comenius Museum en Mausoleum in Naarden laat in het Reformatorisch Dagblad weten dat Tsjechië het mausoleum vroeger wilde kopen. De staat voelde daar toen niets voor, maar nu de onderhoudskosten wel erg duur worden wil men toch van het graf af. De Tsjechische ambassade laat in een reactie weten dat ze nog niet officieel zijn geïnformeerd over de verkoop.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE