nieuws

Facultatieve
Sponsors

Sprookjes en feiten over orgaandonatie

Hoogervorst start nieuwe voorlichtingscampagne:

21 november 2005


Over orgaan- en weefseldonatie bestaan heel wat fabels en misvattingen. Deze zijn voor veel mensen een reden om geen donor te worden. NIGZ-Donorvoorlichting start daarom de campagne: ‘sprookjes en feiten over orgaandonatie’. Sprookjesfiguur Roodkapje reikte vandaag aan minister Hoogervorst van VWS het sprookjesboek uit. Aan de hand van bekende sprookjes wordt het publiek gewezen op de meest voorkomende misverstanden over orgaan- en weefseldonatie. De feiten over orgaan- en weefseldonatie staan op de speciale campagnesite www.defeitenopeenrijtje.nl.

Met de campagne ‘sprookjes en feiten over orgaandonatie’ wil NIGZ-Donorvoorlichting het publiek op een speelse manier confronteren met veel gehoorde misvattingen. Zo zou je als donor gebruikt worden als proefkonijn of behoort een begrafenis ineens niet meer tot de mogelijkheden. Anderen beweren al snel niet geschikt te zijn als donor omdat ze de vijftig zijn gepasseerd of medicijnen gebruiken. Zelfs wilde verhalen over ‘eerder dood verklaren’ doen helaas soms nog de ronde. Onder andere deze misvattingen zorgen er voor dat mensen blijven twijfelen over het donorschap. De ware feiten over orgaan- en weefseldonatie staan op de speciale campagnesite www.defeitenopeenrijtje.nl.

Veel politieke aandacht
Dit jaar is er in de politiek veel aandacht besteed aan het onderwerp orgaandonatie en de registratie van een persoonlijke wilsbeschikking. Dit heeft geleid tot extra media-aandacht, registraties en tot veel vragen en reacties aan NIGZ-Donorvoorlichting. Naast de algemene positieve houding ten aanzien van het donorschap, signaleert NIGZ echter terugkerende misverstanden onder het publiek.

Permanente voorlichtingscampagne
De campagne ‘sprookjes en feiten over orgaandonatie’ maakt deel uit van de permanente donorvoorlichtingscampagne die het NIGZ in opdracht van het ministerie van VWS uitvoert. De campagne heeft tot doel meer Nederlanders op de hoogte te brengen en bewust te maken van de diverse aspecten van het donorschap, hen te stimuleren zich te laten registreren als donor en het onderwerp te bespreken met familie. In Nederland is nog altijd een groot gebrek aan donoren, mede omdat van veel overledenen niet bekend is of zij donor hadden willen zijn.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >