nieuws

Facultatieve
Sponsors

Speurtocht door Museum Tot Zover door kinderen ingewijd

Kleine Hein leert kinderen over omgang met de dood

6 juni 2008


6 juni - Leerlingen uit groep 8 van de Amsterdamse basisschool Dalton De Meer hebben de kinderroute door Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover ingewijd. Een doodgraver heeft hun daarbij geholpen en hun voorgesteld aan Kleine Hein, het pittige neefje van....

De doodgraver, gehuld in een oud uniform, heeft de kinderen voorgesteld aan Kleine Hein, het pittige neefje van Magere Hein. Hij kwam aan met een echte lijkkist waar een leuke verrassing voor de kinderen zat: een tas met de opdruk van Kleine Hein, waarin ze een T-shirt en het Kleine Hein-spel aantroffen. De doodgraver vertelde ook een spannend verhaal waar de kinderen ademloos naar luisterden. Nadat de leerlingen het beeld van Kleine Hein hadden samengesteld met 12 beschilderde panelen, begonnen ze aan een tocht door het museum en over begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Kleine Hein is de beeldfiguur die hoort bij de spel & speurtocht. Het Kleine Hein-spel is een kaartspel met vragen en opdrachten bestemd voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar. Kinderen gaan zo door het museum en over De Nieuwe Ooster en leren van alles over uitvaartrituelen van verschillende bevolkingsgroepen, over begraven en cremeren en over zaken als afscheid nemen. Naast leervragen bevat het kaartspel ook doe-vragen en opdrachten. Zo mogen ze zelf een herinneringsaltaartje inrichten en een afdruk maken van een grafsteentje.

De leerlingen gingen de kinderen in vier groepjes enthousiast aan de slag. Vakkundig stonden ze de aanwezige pers te woord. Ze waren erg nieuwsgierig. Op de vraag van een journalist of ze het eng vonden riepen ze dat ze het juist heel interessant vonden.

Museum Tot Zover vertoont daarnaast vanaf 1 juli speciaal voor kinderen een korte film over de geschiedenis van onze omgang met de dood. Deze film duurt 6 minuten.
Kleine Hein-spel en film zijn tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het VSBfonds.

Monuta, de Facultatieve Groep, Yarden en DELA zijn hoofdsponsors van het museum.

Het spel is voor € 4,50 te koop in het museum. De entree tot het museum is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur. Meer informatie is te vinden op www.totzover.nl.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE