nieuws

Facultatieve
Sponsors

Speciaal Vlindermonument op Moscowa en Jonkerbos

Voor ongeboren kindjes tot 24 weken

17 oktober 2005


Samen met Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, Ziekenhuis Zevenaar en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en UMC St. Radboud in Nijmegen bieden Begraafplaats & Crematorium Moscowa (Arnhem) en Crematorium Jonkerbos (Nijmegen) aan ouders van ongeboren kindjes tot 24 weken de mogelijkheid om bij de asverstrooiing aanwezig te zijn. Beide crematoria hebben hiervoor inmiddels bovendien een speciaal Vlindermonument geplaatst.

Omdat voor een ongeboren kindje tot 24 weken (een foetus) volgens de wet nog geen aangifte gedaan hoeft te worden, gebeurt het vaak dat deze kindjes gecremeerd worden, waarna de as in de anonimiteit verstrooid wordt. “Hierdoor kregen wij vanuit het ziekenhuis vaak te maken met ouders die het overlijden van hun kindje geen plaats konden geven”, vertelt mevrouw C. Koeweiden, Afdelingshoofd Verloskunde van het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis. “De manier waarop daar nu op wordt ingespeeld door de crematoria is voor de ouders een zeer waardevolle invulling waarover wij een goed gevoel hebben en waarmee wij erg blij zijn.”

“Uit ervaring weten wij dat het voor de verwerking van een verlies beter is wanneer er een plek is waar nabestaanden kunnen gedenken”, vertelt de heer J.M.H.J. Keizer, voorzitter van de Raad van Bestuur van 'de Facultatieve Groep' waartoe Moscowa en Jonkerbos behoren. “We hebben dan ook graag ingespeeld op het signaal dat vanuit het ziekenhuis kwam om te zien hoe het overlijden van deze overleden kindjes uit die anonimiteit gehaald kon worden. Wij bieden nu de mogelijkheid om de as op een speciaal gedeelte van het terrein te verstrooien in bijzijn van de ouders. Daarbij is inmiddels ook een speciaal Vlindermonument geplaatst.”

‘de Facultatieve Groep’
Begraafplaats & Crematorium Moscowa en Crematorium Jonkerbos maken deel uit van 'de Facultatieve Groep'. Tot deze Groep, voortgekomen uit de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie (sinds 1874), behoren ook Crematorium Westerveld en Crematorium Dieren, respectievelijk het eerste en tweede crematorium van ons land.
'De Facultatieve Groep' levert door middel van zelfstandige werkmaatschappijen internationaal hoogwaardige producten en diensten op het gebied van automatisering, communicatie, crematie en begraven, milieubeheer en -techniek en verzekeringen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag.

Kijk voor de meest uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Arnhem op www.uitvaart-arnhem.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >