nieuws

Facultatieve
Sponsors

Spanning stijgt bij deelnemers ‘Uitvaart Oscars'

12 september 2008

Bergen op Zoom - 12/09/2008 - Volgende week zaterdag is het zover. Althans, voor wat de voorronden betreft van de International Funeral Awards 2008. In het Bergse crematorium Zoomstede worden op zaterdag 20 september a.s. door een internationale vakjury de deelnemers geselecteerd die op 25 oktober in Antwerpen (B) mee mogen gaan dingen naar deze prestigieuze prijzen in de uitvaartbranche.

Een kleine zestig ondernemers uit de uitvaartbranche presenteren hun vernieuwende product of dienst aan een internationale vakjury. Ook aan de deelnemende ondernemers en het bezoekende publiek zal worden gevraagd een stem uit te brengen die mede bepaalt of men nu wel of niet behoort tot het selecte gezelschap dat in het Hilton in Antwerpen uiteindelijk zal gaan strijden om de prijzen.

Innovatie en traditie gaan goed samen
Het lijkt op het eerste gezicht een tegenstrijdigheid, maar de uitvaartbranche bewijst dat innovatie en traditie heel goed samen kunnen gaan. Sterker nog: juist in de uitvaartbranche is de afgelopen jaren aangetoond dat op het gebied van dienstverlening en producten in een relatief korte tijd veel is en wordt bereikt, verbeterd en vernieuwd. Veel meer dan vroeger praten mensen over zaken rondom de dood, veel meer dan vroeger geven mensen aan hoe zij zelf invulling willen geven aan ‘het laatste afscheid’. En op deze behoeften spelen ondernemers uit de uitvaartbranche in. Persoonlijke aandacht, optimale kwaliteit in vergelijking met de prijs en een verregaande integratie van bijvoorbeeld automatisering zijn vandaag de dag binnen de uitvaartbranche vanzelfsprekende begrippen.

Niet alleen grafkisten, urnen of bloemstukken
Wat te denken van ‘een rugzakje voor verdriet’? Er wordt nog wel eens op een figuurlijke manier gesproken over het feit dat verlies wordt gedragen ‘in een rugzak’. De heer Brinkhorst van de firma Rondom Rouw heeft hier een letterlijke vertaling van gemaakt. ‘Ons product is met name bedoeld voor kinderen die in hun naaste omgeving een dierbaar persoon verliezen. Een oma of opa, een vader, moeder, broer of zus. Ons product – een pluchen rugzakje in de vorm van een dierenfiguur - draagt bij aan het verlagen van de drempel om zo’n ingrijpende gebeurtenis in een kinderleven bespreekbaar te maken en een plekje te geven in ‘een rugzakje’.

Een van de vele andere in het oog springende initiatieven is de ‘Land In Rouw’-vlag van de Zeeuwse Alexandra Markusse. Vorig jaar al deed ze van zich spreken met de ‘Em-bracelet’, een armband die men kan dragen tijdens een periode van rouw. Dit jaar presenteert ze met de ‘Land In Rouw’-vlag een alternatief voor de Nederlandse vlag die halfstok wordt gehangen na een ingrijpende gebeurtenis waar mensen om rouwen: een grote zwarte vlag met daarin verwerkt de Nederlandse driekleur. ‘Niet iedereen heeft de gelegenheid om een vlag halfstok te hangen, maar vaak is er wel een vlaggenstokhouder aan de muur gemonteerd die wordt opgesierd door een Nederlandse vlag met wimpel bij een feestelijke dag zoals bijvoorbeeld Koninginnedag of Bevrijdingsdag. Iedereen die tijdens een landelijke periode van rouw zijn of haar medeleven wil betuigen, kan in deze zelfde houder bij een verdrietige omstandigheid of gebeurtenis de ‘Land In Rouw’-vlag plaatsen’, aldus Alexandra Markusse.

Ook nog een Open Dag
Gastheer van deze jurydag – Crematorium Zoomstede te Bergen op Zoom – maakt van de gelegenheid gebruik om tijdens deze bijzondere dag de bezoekers ook een kijkje in eigen keuken te laten nemen. Hoe ziet een crematie-oven eruit en hoe werkt die? Is het zo dat er meerdere mensen tegelijkertijd worden gecremeerd of gebeurt dat individueel? Wanneer vindt de crematie plaats en hoe lang duurt het? Hoeveel as blijft er na crematie over, hoe weet ik dat de as die ik krijg ook werkelijk van mijn dierbare is, wat gebeurt er met de sieraden die de overledene tijdens de crematie nog draagt, …

Kortom: heel veel vragen waarop u op zaterdag 20 september a.s. het antwoord kunt krijgen. U bent van 10.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom bij Crematorium Zoomstede, Mastendreef 5 te Bergen op Zoom.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >