nieuws

Facultatieve
Sponsors

SP wil dat nabestaanden aanwezig kunnen zijn bij gemeentelijke uitvaart

4 augustus 2015

De SP wil dat er regels komen zodat vast komt te staan dat nabestaanden altijd de gelegenheid krijgen om de uitvaart van een dierbare te bezoeken. Uit onderzoek van RTV Drenthe bleek eerder dat onder andere de gemeenten Emmen en Coevorden nabestaanden niet aanwezig laten zijn bij de uitvaart. De SP wil dat er een einde komt aan dit soort beleid, dat meldt RTV Drenthe.

SP Kamerlid Ronald van Raak heeft vragen gesteld aan minister Plasterk naar aanleiding van de berichtgeving van RTV Drenthe. De SP vindt dat nabestaanden die de uitvaart van een dierbare niet kunnen of willen betalen toch de gelegenheid krijgen om bij het afscheid te zijn. Sommige gemeenten staan dat nu niet toe omdat ze op die manier de kosten zo laag mogelijk willen houden. De SP vindt dat geld niet altijd de norm moet zijn, daarnaast merkt Raak op dat het ook niet om heel veel extra kosten gaat.

Verstandiger om uitvaart zelf te verzorgen

Als families weinig geld hebben om de uitvaart van hun dierbare te betalen dan kunnen ze er in sommige gevallen beter voor kiezen om de uitvaart helemaal zelf te regelen. Ze kunnen de kist zelf maken en de opbaring, plechtigheid en condoleance thuis houden. Zo kunnen de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Want ook als de gemeente de uitvaart regelt kan de gemeente de kosten later alsnog verhalen op de directe nabestaanden. Daardoor kan de rekening uiteindelijk hoger zijn dan wanneer men de uitvaart zelf had opgepakt.

In de infotheek van Uitvaart.nl (Uitvaart zelf regelen) is uitgebreide informatie te vinden over hoe nabestaanden een uitvaart zelf kunnen regelen.

Als mensen weinig of geen vermogen hebben en een laag inkomen, dan kan het soms ook zijn dat men aanspraak kan maken op bijzondere bijstand. Vraag uw gemeente naar de mogelijkheden en voorwaarden voor de bijzondere bijstand.

Film: Juridisch advies Uitvaart.nl


Film: Hoe maak je zelf een uitvaartkist

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >