nieuws

Facultatieve
Sponsors

Social startup lost probleem vervuilende uitvaartkisten op

9 april 2018


Sinds enkele maanden is er in Nijmegen een nieuwe Social StartUp actief die een einde wil maken aan de enorme hoeveelheid vervuilende uitvaartkisten. Het bedrijf FAIR coffins maakt met mensen met een beperking een nieuwe soort ecologische uitvaartkist. Zaterdag 14 april worden in de Westerkerk op de Uitvaartbeurs van Amsterdam de kisten voor het eerst aan het publiek getoond.

Door deze nieuwe gepatenteerde uitvaartkist is volgens initiatiefnemer Koen Verlinden eindelijk een duurzaam en betaalbaar alternatief voor de 120.000 vervuilende (spaanplaten) uitvaartkisten die ieder jaar worden verkocht in Nederland. “De goedkope spaanplaten uitvaartkisten bestaan uit zo’n 3,5 liter giftige lijm, afgewerkt met plastic houtfineer en een synthetisch interieur, een enorm milieudelict op je laatste reis”, aldus Verlinden.

Eco zonder meerprijs

Verlinden kon dit tijdens zijn werk in de uitvaartbranche niet meer aanzien. Hij zei zijn baan op en begon aan de ontwikkeling van een nieuwe soort uitvaartkist. “Ik wilde een 100% ecologische uitvaartkist ontwikkelen die qua prijs net zo goedkoop zou zijn als de vervuilende budget uitvaartkisten“. Dat heeft geresulteerd in een sterke en lichtgewicht uitvaartkist die is gemaakt van gerecycled hout, papier en karton. De inspanningen van het bedrijf zijn beloond met het groene “GreenLeave” label en goedkeuring door de Landelijke Vereniging van Crematoria.


Social Enterprise

Het Nijmeegse bedrijf is opgezet als een zogenaamde Social Enterprise. In een Social Enterprise staat het oplossen van maatschappelijke problemen centraal. Winst is daarbij voor het bedrijf van ondergeschikt belang. “Naast de positieve impact op het milieu willen met de productie van FAIR coffins kansen en ontwikkeling bieden aan mensen met een beperking en mensen afstand tot de arbeidsmarkt”, aldus Verlinden.

De groene uitvaart

Op de Uitvaartbeurs in Amsterdam in de Westerkerk zal de Nijmeegse onderneming haar nieuwe lijn ecologische uitvaartkisten, baarplank en lijkwade presenteren. De uitvaartkist is echter maar een onderdeel van de gehele uitvaart. Om de groene uitvaart te promoten neemt FAIR coffins een unieke oldtimer uitvaartbakfiets mee naar Amsterdam. Dit als groen alternatief op de vervuilende rouwauto’s. De uitvaartbeurs is gratis toegankelijk voor publiek van 10:00-16:00u.


Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >