nieuws

Facultatieve
Sponsors

Social media en rouw

Lezing door rouwdeskundige Daan Westerink in Enschede

9 november 2012

“Even op Facebook zeggen dat oma is overleden”. Jongeren zijn grootgebruikers van de ‘social media’, ook als het gaat om het delen van verlies. Eén bericht op Facebook en je hebt zó contact met een stel lotgenoten. Maar hoe verstandig en veilig is dat? Rouwdeskundige en social-mediadocent Daan Westerink beschrijft de voor- en nadelen van social media bij rouw.

Op donderdag 22 november is rouwdeskundige en social mediadocent Daan Westerink te gast bij 'Touch of Matrix Opleidingscentrum' in Enschede. Tijdens haar lezing presenteert Daan de online rouwuitingen en gaat zij in op de vraag: zijn de social media een vloek of een zegen voor het leren omgaan met je verlies? Met social media hoef je de deur niet om lotgenoten te vinden. Voel je je niet begrepen door je ouders, vrienden, leraren of je werkgever? Even je hart luchten op Hyves. Wil je weten of je de enige bent die niet kan slapen door de dood van je broertje? Even naar Facebook of Twitter en je hebt zo tien nieuwe vrienden die hetzelfde meemaakten.

Internet als walhalla bij rouw?

Niet alleen jongeren delen hun verlies via de computer. Ook volwassenen plaatsen meelevende berichten op online condoleanceregisters en Facebookpagina’s. Internet lijkt wel het walhalla op verwerkingsgebied. Maar is het wel verstandig en veilig om je gevoelens toe te vertrouwen aan volslagen vreemden? En als mensen de hele dag achter de computer hangen, gaat het dan nog wel goed met ze? Westerink gaat dieper in op deze vragen tijdens haar lezing.

Over de lezer

Daan Westerink is een veelzijdig type. Ze is journalist, docent, auteur en rouwdeskundige. Ze schrijft, blogt en tweet over rouw en verlies, en geeft ook trainingen over dit onderwerp. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Leven zonder ouders’ (2007) en ‘Verder zonder jou Jongeren over de dood van iemand die ze lief is.’ (2010), een boek dat ze voor en samen met jongeren geschreven heeft. Ook geeft ze les aan de Minor Beroepsmatig omgaan met rouw- en verliessituaties en ze is docent aan de School voor de journalistiek. Daarnaast begeleidt Westerink jongeren en volwassenen die een vader, moeder, broer, zus, kind of partner verloren. Dit doet ze online, tijdens individuele gesprekken en lotgenotenbijeenkomsten. Ze is ook een veelgevraagd spreker in de media als rouwdeskundige.

Datum en locatie

De lezing, aangeboden door Yarden Vereniging, vindt plaats in Touch of Matrix Opleidingscentrum, Stroinkbleekweg 18, 7523 ZL in Enschede van 20.00 tot 22.00 uur. Vanaf 19.30 staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Bezoekers dienen zich telefonisch of per e-mail aan te melden bij Yarden Overijssel via 06 4998 3360 of overijssel@yarden.nl. De toegang is gratis.

Yarden Vereniging

Yarden Uitvaartorganisatie doet méér dan alleen het verzekeren en uitvoeren van uitvaarten; via Yarden Vereniging – waarvan iedere Yarden-verzekerde automatisch en gratis lid is – geven wij ook voorlichting over tal van zaken die spelen rondom het levenseinde. Daarvoor bieden wij een breed scala aan activiteiten, variërend van voorlichtingsbijeenkomsten tot film- en theatervoorstellingen. Met deze activiteiten wil Yarden Vereniging het nadenken over ‘de dood’ stimuleren c.q. bespreekbaar maken, zodat mensen goed voorbereid en doordacht afscheid kunnen nemen van het leven. Daarnaast ondersteunen we nabestaanden bij rouwverwerking, onder meer door het organiseren van herinneringsconcerten en interactieve lezingen over rouwverwerking.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >