nieuws

Facultatieve
Sponsors

Slepende procedures voor realisatie natuurbegraafplaats

11 april 2024

Mag hij er nou (eindelijk) komen of toch niet? En als hij er mag komen, hoeveel hectare groot mag hij dan worden? Om deze, en een aantal andere vragen, draait het al heel lang bij de realisatie van een natuurbegraafplaats op Landgoed de Kalenberg in Lochem. Omwonenden protesteren, de provincie wilde 2,7 hectare in plaats van 3 hectare, maar er is licht aan het einde van de tunnel.

De provincie is bereid om toch 3 hectare toe te staan. De gemeente Lochem moet daarvoor wel nog een keer bereid zijn om het bestemmingsplan te wijzigen, dat meldt de Stentor. Daarnaast zal de gemeenteraad uiteindelijk opnieuw moeten instemmen met de komst van natuurbegraafplaats.

9 jaar onderweg

Omwonenden stapten in een eerdere fase al naar de rechter en uiteindelijk zelfs naar Raad van State. Maar nagenoeg al hun bezwaren werden afgewezen, de RvS besloot enkel dat de plannen op twee punten aangepast moesten worden. Er mogen geen bomen worden gekapt en op het oude deel met ‘oude bosbodem’ mag niet worden begraven. Inmiddels zijn deze twee punten opgenomen in het nieuwe plan.

Het is inmiddels 9 jaar geleden dat de Stichting Beheer Landgoed de Kalenberg haar plannen voor de natuurbegraafplaats bekend maakte. De stichting heeft inmiddels al twee ton uitgegeven aan alle plannen en procedures, maar nu hoopt men dat de natuurbegraafplaats er dan eindelijk komt.

Op het moment dat de gemeente het bestemmingsplan (voor de tweede keer) heeft gewijzigd, naar aanwijzing van de provincie, is de gemeenteraad aan zet. Als de gemeenteraad dan instemt hebben omwonenden nog de gelegenheid om (opnieuw) met bezwaren te komen. Daar hebben ze zes weken de tijd voor. De stichting hoopt dat er nog voor de zomer begonnen kan worden met de aanleg van de natuurbegraafplaats.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >